Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ZAPADNI-BALKAN.jpg">U Makedoniji i Srbiji-Crnoj Gori uoèeno je izvesno smanjenje korupcije - 2004-10-20


U propratnom izveštaju Transparensi internešenel kaže da neobuzdana korupcija vlada u 60 od ukupno 146 posmatranih zemalja. Korupcija je najrasprostranjenija u Bangladešu, Haitiju, Nigeriji, Èadu, Burmi, Azerbejdžanu i Paragvaju, dok je najmanja korupcija zabeležena u Finskoj, Novom Zelandu, Danskoj, Islandu, Singapuru, Švedskoj i Švajcarskoj. Sjedinjene Države dele 17. mesto sa Belgijom i Irskom.

U Makedoniji i Srbiji-Crnoj Gori uoèeno je izvesno smanjenje korupcije. Prošle godine te dve zemlje delile su 106. mesto, dok su ove godine na 97. mestu. Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija - na 31. mestu. Prema rang-listi Transparensi internešenel, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj korupcija je poveæana. Hrvatska je sa prošlogodišnjeg 59. pala sa na 67. mesto, dok je Bosna i Hercegovina bila na 70. a sada je na 82. mestu.

Predsedavajuæi Transparensi internešenela Piter Ejgen rekao je da je korupcija naroèito visoka u zemljama bogatim naftom. On je izrazio posebnu zabrinutost zbog moguænosti naglog poveæanja korupcije u Iraku, u vezi sa obnavljanjem proizvodnje nafte i ponovnom izgradnjom zemlje:

”U Iraku postoji rizik da se kontrola neæe sprovoditi savesno i strogo kao u normalna vremena. Kadgod postoji žurba postoji i pritisak, a kada je u to umešana i nafta opasnost od korupcije je ogromna. Naš je zadatak da upozoravamo one koje sada upravljaju zemljom da osiguraju da korupcija ne pusti duboke korene u Iraku.“

Transparensi internešenel procenjuje da godišnje u svetu na mito za dobijanje državnih ugovora odlazi 400 milijardi dolara. U okviru svoje kampanje za suzbijanje korupcije ta organizacija poziva vlade zapadnih zemalja da primoravaju naftne kompanije da objavljuju koliko daju na dažbine, prava na eksploataciju i druge troškove koje plaæaju vladama i državnim petolejskim firmama.

XS
SM
MD
LG