Linkovi

Amerièki listovi poèeli da se opredeljuju za svoje kandidate na predstojeæim predsednièkim izborima - 2004-10-17


Amerièki listovi poèeli su da objavljuju uvodnike u kojima pružaju podršku jednom od predsednièkih kandidata, svega nešto više od dve nedelje pred izbore. Nekoliko vodeæih listova kao i dnevnici u nekim izborno kljuènim državama opredelili su se za svog kandidata u svojim današnjim izdanjima. “Njujork Tajms” je prvi od glavnih amerièkih listova koji se oglasio u prilog svog kandidata. U uvodniku svom današnjem izdanju "Tajms" se opredelio za senatora Džona Kerija, nazivajuæi demokratskog kandidata èovekom jake moralne osnove. Kerijev tabor dobio je podršku i od listova u nekoliko izborno presudnih država, ukljuèujuæi “Majami Herald Tribjun” i “Boston Gloub”, list iz senatorovog rodnog grada. No, bilo je dobrih vesti i za republikance. Predsednik Buš je dobio podršku “Èikago Tribjuna”, koji ga je pohvalio zbog istrajnog suèeljavanja sa izazovima današnjice. Takoðe je dobio podršku regionalnih listova u izborno presudnim državama kao što su Kolorado i Nju Meksiko. Podrške te vrste pažljivo se prate zbog toga što je trka za Belu kuæu izrazito tesna. Zvaniènici oba izborna tabora, stoga, nastoje da ostave utisak rešenosti, ali daleko od toga da su sigurni u izborni ishod.

Šef izbornog štaba Buša i Èejnija, Mark Rasko u programu televizije FOKS je rekao da je oduvek znao da æe trka biti tesna, ali da je ohrabren neznatnom prednošæu predsednika Buša, koja pokazuju nekoliko najnovijih ispitivanja javnog mnjenja. “Ohrabreni smo, ali iako postoji prednost voleli bi da je veæa nego što jeste”, rekao je Rasko.

U programu televizije FOKS gost je bio i jedan od glavnih izbornih savetnika senatora Kerija, Džo Lokhart. On je istakao da Kerijev izborni štab sprovodi sopstvene ankete. "Prema našim ispitivanjima biæe to tesna trka, ali mislim da mi imamo malu prednost. Što je još važnije, kada se imaju u vidu ankete u kljuènim državama, koje æe odluèiti ishod izbora, stvari su, u poslednjih nekoliko nedelja - posle prve debate - poèele svuda da se okreæu u našu korist. Stoga smo zadovoljni mestom na kojem se nalazimo", rekao je Lokhart. Džon Zogbi je jedan od retkih struènjaka za ispitivanje javnog mnjenja, koji je 2000. predvideo da æe trka biti izuzetno tesna. On navodi da i ove godine vidi slièna kretanja, odnosno da u poslednje dve nedelje dva kandidata naizmenièno vode ili zaostaju.

XS
SM
MD
LG