Linkovi

Braæi Gregu i Ivanu Spiridelisu bilo je potrebno pola godina da naprave svoj prvi animirani film  - 2004-10-16


Glasaèi u Americi, posebno oni neodluèni – informacije o kandidatima svakodnevno prikupljaju koristeæi internet, informativne i komercijalne televizijske sadržaje. Na jednoj od internet stranica džibdžab-dot-kom, nedavno je postavljena animacija – koja se na satirièan naèin odnosi prema oba politièka tabora.

Braæi Gregu i Ivanu Spiridelisu bilo je potrebno pola godina da naprave svoj prvi animirani film – Ovo je tvoja zemlja, kojina duhovit naèin politièki reènik predizborne kampanje Džodrža Buša i Džona Kerija komponuje sa kantri numerom – muzikom napisanom prije punih 40 godina.

Drugi animirani film – DC Lend, uraðen na muziku Diksilenda objavljen je na vebsajtu džibdžab-dot-kom protekle sedmice. Greg Spiridelis kaže da on i njegov brat nisu mogli da odole izazovu kampanje za predstojeæe predsjednièke izbore.

Uradili smo ovaj projekat u nadi da æe nasmijati Amerikance. To je naš jedini cilj – i naša politièka orijentacija nema nikakve veze, kaže suvlasnik DžibDžeba.

Kandidati, sa velikim rukama i pokretima nalik pokretima marioneta – kritikuju jedan drugog na svaki naèin, od personalnog nivoa, do nivoa politièkog tabora. Braæa Spiridelis, jedini stalno zaposleni u DžibDžebu poèeli su da prave animcije još u vrijeme prošlih predsjednièkih izbora. Mlaði brat, Iva, kaže da firma još ne ostvaruje profit.

Sada smo zaradili za nekoliko knjiga i tek da možemo finansirati naredni projekat, kaže Ivan Spiridelis.

DžibDžeb je samo jedan od satiriènih veb sajtova. Njihovu novu animaciju sa sajta je preuzelo preko 60 miliona ljudi, a obje animacije mogu se naruèiti na CD-u ili DVD-u. Niko, meðutim, nije analizirao uticaj pomenutih satiriènih animacija na ishod glasanja.

XS
SM
MD
LG