Linkovi

Buš i Keri vode kampanju uglavnom u nekoliko država za koje eksperti procenjuju da æe odluèujuæe uticati na ishod predsednièkih izbora  - 2004-10-16


Pri vrhu te grupe kljuènih država je Ohajo, iz kojeg potièe osam bivših amerièkig predsednika i jedna od najvažnijih meta predsednika Buša i seatora Kerija. (Prema amerièkom ustavu kandidat pobedjuje na izborima ukoliko osvoji veæinu elektorskih glasova, èiji broj odražava velièinu stanovništva svake savezne države.)

Obojica kanidata su više puta posetila Ohajo. Elizabet Lesner je vlasnica paba u Kolambusu, glavnom gradu Ohaja, i podržava Džona Kerija.

«Rat u Iraku je ogromna greška. Bili smo zavedeni lažima. Ljudi su besni zbog toga. Medjutim, ovde u Ohaju, trenutno nas više brinu ekonomski problemi,» kaže Elizabet Lesner. aRepublikanski kandidat nikad nije pobedio na izborima a da nije pobedio u Ohaju i predsednik Buš raèuna na podršku biraèa kao što je, Eva Artrip, vlasnica prodavnice odeæe u Denvilu.

«Mislim da svi treba da izrazimo svoj stav. Ne možete biti u sredini. Mislim da predsednik Buš dobro obavlja svoj posao. Mislim da ga je, delom zadesila loša situacija i da to velikim delom nije njegova krivica,» kaže Eva Artrip.

Ohajo je jedna od deset do 15 država koje su glavne mete kampanja oba predsednièka kandidata pošto bi mogle da odluèe ishod izbora.

«Ishod izbora u 40 od 50 država je manje više veæ poznat. Mogli bismo to da saopštimo veæ danas. Izbori æe biti odluèeni u deset država sa manje od 10 odsto stanovništva,» kaže Lari Sabato, profesor na univerzitetu Virdžinije.

Oèekuje se da æe predsednik Buš održati prednost republikanske stranke na amerièkom jugu, delovima srednjeg Zapada i u regionu Stenovitih planina, a da æe senator Keri pobediti u tradicionalno veæinski demokratskim regionima severoistoka, centralne atlantske obale i zapadne obale.

«Te države ukljuèuju Pensilvaniju, Ohajo, Mièigen, Viskonsin, Minesotu, Ajovu i Misuri, u središnjem delu SAD, zatim Floridu i nekoliko manjih država u jugozapadnom delu Amerike, kao i Oregon i Vašington na pacifièkoj obali. Fokus obe kampanje usmeren je na te države,» kaže Stiven Vejn profesor na Džordžtaunskom univerzitetu.

Biraèi u tim državama bili su mete èestih poseta kandidata i poplave njihovih tv oglasa.

«Ako živite u jednoj do tih kljuènih država, kao što je Ohajo ili Pensilvanija, biæete izloženi tv oglasima bez prestanka, što æe vam se na kraju potpuno smuèiti. Ali, ako živite na primer u Los Andjelesu ili Njujorku gotovo da uopšte neæete videti oglase, pošto je ishod izbora tamo veæ poznat.

Smatra se da su Ohajo, Florida i Pensilvanija tri izborno najvažnije države. Neki analitièari veruju da æe kandidat koji pobedi u dve od te tri države 2. novembra postati sledeæi amerièki predsednik.

XS
SM
MD
LG