Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20041014/i/r1261093583.jpg">Pakistanske snage bezbjednosti ubile pet naoružanih ekstremista, povezanih sa Al Kaidom - 2004-10-14


U operaciji je stradao i jedan od talaca, dok je drugi lakše povrijeðen i prebaèen u bolnicu u Islamabadu. U akciji je osloboðeno i dvoje Pakistanaca koje su otmièari držali zajedno sa kineskim taocima. Zvanièni Peking je otmicu okarakterisao kao akt terorizma, izrazivši žaljenje zbog smrti jednog od otetih, dok je predsjednik Mušaraf danas poruèio da æe organizatori kidnapovanja biti gonjeni i kažnjeni. Inaèe, pakistanski parlament izglasao je odluku po kojoj ce predsjednik Pervez Mušaraf i dalje obavljati funkciju komandanta oruzanih snaga. Opozicioni poslanici protivili su se toj odluci jer smatraju da ce na taj nacin predsjednik imati suvise velika ovlascenja i da je to u suprotnosti sa ustavom zemlje.

Generalni sekretar UN, Kofi Anan pozvao je danas Evropsku uniju da doprinese više mirovnim operacijama svjetske organizacije. Anan je naglasio da je potreba angažovanja obuèenih evropskih snaga u 9 misija poèetih tokom prošle godine od suštinske važnosti – i u tom kontekstu posebno naglasio neophodnost jaèe Evropske aktivnosti u rešavanju krize u sudanskoj provinciji Darfuru.

Francuski premijer Žan Pjer Rafaren rekao je danas u parlamentu kako Turska ne ispunjava uslove da se pridruži Evropskoj uniji, ali da bi trebalo nastavi reforme neophodne za prikljuèenje. Francuski predsednik Žak Širak obeæao i referendum o eventulanom uèlanjenju Turske u buduænosti, jer ankete pokazuju da se veæina Francuza protivi èlanstvu Turske u Evropskoj uniji.

Cijene nafte su ponovo, nakon jednodnevne stabilizacije, danas na njujorškoj berzi dostigle rekordnih 54 dolara i 60 centi za barel. Do poskupljenja je došlo nakon što je sekretarijat za Enregiju u Vašingtonu objavio da su amerièke zalihe benzina i nafte za grijanje, uoèi predstojeæe zime, manje za dva odsto. Predsjednik Organizacije država izvoznica benzina Purnomo Jusgaintoro ocijenio je danas da æe usljed velikih zahtjeva tržišta – cijene sirove nafte i dalje rasti. Cijena nafte na svjetskim berzama je u proteklih godinu porasla za oko 70 odsto.

Manje nafte – manje i automobila. Portparol najveæeg svjetskog proizvoðaèa èetrvorotoèkaša – Dženeral Motorsa – Džion Divajn objavio je i zvanièno odluku o otpuštanju 12.000 radnika, jedne petine zaposlenih u evropskim fabrikama Dži-Ema. Najveæi broj otpuštenih biæe u Njemaèkoj, u Opelovim fabrikama, pošto poslovodstvo Dženeral Motorsa procjenjuje da æe na taj naèin umanjiti troškove od više od 600 miliona dolara godišnje. Od 1999 godine, fabrike Dženeral Motorsa u Evropi bilježe samo gubitke.

Najmanje 14 osoba je poginulo, a 38 povrijeðeno kada se autobus koji je prevozio kosovke srednjoškolace srušio u provaliju kod mjesta Fuše Arez na sjeveru Albanije, 175 kilometara udaljenom od Tirane. Autobus je bio dio konvoja koji je ðake iz Mališeva vraæao sa putovanja po Albaniji.

XS
SM
MD
LG