Linkovi

Fordov popularni 'Mustang' proslavlja èetiri decenije uspeha na amerièkom tržištu  - 2004-10-12


Milioni Amerikanaca su 1960-ih uživali u prednostima nezakrèenih puteva za volanom “Fordovog” “Mustanga”. Proslavljajuæi 40-ogodišnjicu ovog modela, “Ford” je predstavio “Mustanga” 2005-e, koji imitira brojne stilske karakteristike 1960-ih.

Novi “Mustang G-T” na neki naèin podseæa na modele brzih automobila s kraja 60-ih. Ispod haube je osmocilindrièni motor jaèine 300 konjskih snaga. Enterijer je kopija starog modela, od oblika komandne ploèe, do presvlaka, do oznaka i simbola na instrumentima.

Hau Taj-Tang, roðen u Vijetnamu, dobio je zadatak da dizajnuje novi model. On se još kao deèak, u Sajgonu, zaljubio u “Mustanga”.

“Prošli smo kroz celu 40-ogodišnju istoriju, proverili smo sve ‘Mustange‘ i preuzeli glavne elemente dizajna ovog automobila, tako da je ovaj model na neki naèin ‘omaž‘ toj tradiciji i uistinu izgleda kao pravi ‘Mustang‘”, kaže Hau.

Na nedavnom skupu vlasnika klasiènih “Mustanga”, Džo Dan je rekla da novi “GT” vraæa u pamæenje sjajnu verziju poznatu pod imenom “Šelbi”. Ona objašnjava da joj se dopada zadnji deo novog modela, jer je podseæa na 70-e i dodaje da je boèni prozori podseæaju na “Šelbi”, model prema kojem je - kako kaže - pristrasna.

Izvršni direktor “Forda” je rekao da je broj porudžbina “Mustanga G-T” za 2005, 60 odsto veæi nego što se oèekivalo. Poèetna cena je 19 hiljada i 400 dolara.

XS
SM
MD
LG