Linkovi

Kolumbov dan je u Sjedinjenim Državama federalni praznik, što za mnoge Amerikance znaèi slobodan dan na poslu ili u školi - 2004-10-11


U Americi, danas je praznik koji se ipak najviše slavi upravo ovde - u prestonici, u Kolumbovom distriktu, koji je jedino podruèje u Sjedinjenim Državama koje je dobilo naziv po pronalazaèu Amerièkog kontinenta. Kolumbov dan se praznuje u spomen na dolazak Kristifora Kolumba u Novi svet. Italijanski istraživaè se 1492. iskrcao na ostrvlje koje se danas naziva Bahamskim.

Tradicionalno se obeležava, pored ostalog, paradama i crkvenim službama. Ljudi su nekada izvodili dramatizacije putovanja i prvih susreta Evropljana i domorodaca. Pod pokroviteljstvom španskog kralja Ferdinanda i kraljice Izabele, italijanski istraživaè Kristifor Kolumbo je poveo ekspediciju tragajuæi za zapadnim morskim putem do Azije. Kralj i kraljica su obezbedili sredstva, ukljuèujuæi i tri broda: “Ninju”, “Pintu” i “Santa Mariju”.

Kolumbo je oktobra 1492. doplovio do današnjih Bahama - verujuæi da je stigao do Azije. Pošto je uspostavio prva naselja, vratio se u Evropu donoseæi sa sobom zlato, zaèine i jedan broj domorodaca. Smatra se da je on bio prvi Evropljanin koji je došao do Amerike posle desetog veka, kada su Vikinzi imali svoja naselja na Njufaundlendu. Proteklih godina, pojedinci se bune zbog obeležavanja Kolumbovog dana, tvrdeæi da je to glorifikovanje evopske kolonizacije i eksploatacije starosedelaca.

XS
SM
MD
LG