Linkovi

Džon Edvards: Nismo ovlastili ovog predsednika i potpredsednika da stvore nered koji je usledio - 2004-10-11


Džon Edvards se nedeljama nije mogao videti na amerièkim tv ekranima osim kada je sprovodio predizbornu kampanju u takozvanim “izborno presudnim državama”. Meðutim, prošle nedelje tokom debatnog duela sa potpredsednikom Rièardom Èejnijem, senator Edvards se našao u centru opšte pažnje, a to se nastavilo i juèe njegovim nastupom u nizu udarnih informativnih programa vodeæih amerièkih televizijskih mreža. U programu “Ove nedelje” TV mreže ABC, demokratski potpredsednièki kandidat je èestitao Avganistanu na održavanju opštih izbora, ali je takoðe ukazao da u velikom deo zemlje i dalje ne vlada zakon, dok je proizvodnja heroina dostigla nove rekorde. Najžešæu kritiku u pogledu spoljne politike izrekao je na raèun situacije sa kojom se Amerika suoèava u Iraku. Prvo je potvrdio da su obojica, on i demokratski predsednièki kandidata Džon Keri, glasali za prošlogodišnju rezoluciju Kongresa kojom je predsednik Buš bio ovlašæen da preduzme vojnu akciju protiv Iraka:

“Ali nismo ovlastili ovog predsednika i potpredsednika da stvore nered koji je usledio. Oni nisu uložili napor za uspostavljanje široke koalicije pre stupanja u rat. Nisu dozvolili vojnim inspektorima UN-a da obave svoj posao. Da jesu, doznali bismo veæ onda ovo što tek sada znamo, da Sadamov režim nije imao oružje za masovno uništenje, pa ni aktivan program za proizvodnju oružja. Administracija nije èak pripremila ni plan za pobedu u miru.”

Senator Keri je takoðe istakao da je Americi potrebno novo voðstvo koje æe poveæati izglede za uspeh u Iraku. Tome su se oštro suprotstavili zvaniènici Bušove administracije i Republikanske stranke. Ed Gilespi, predsendik Svenacionalnog komiteta Republikanske stranke u programu “Face the Nation” tv mreže CBS, optužio je Kerija da ne veruju u amerièku misiju u Iraku, a da bez tog nema ni uspeha. “Ako glavnokomandujuæi nema poverenja u pravednost misije, kako uopšte može da nareðuje trupama? Kako æe Džon Keri narediti trupama da deluju ukoliko sam ne veruje? Amerièki narod dobro razume da je bolje da sa teroristima ratujemo izvan zemlje da se ne bismo kasnije borili na našem tlu. I to je izbor pred kojim stoji senator Keri, koji upuæuje razlièite, pogrešne poruke.” Predsednik Buš i senator Keri æe u sredu uèestvovati u treæem i poslednjem debatnom duelu pred novembarske izbore. Debata æe biti usredsreðena na unutrašnja pitanja.

XS
SM
MD
LG