Linkovi

Kada lekari žele da utvrde šta se dešava u srèanoj arteriji – pribegavaju proceduri poznatoj kao angiogram - 2004-10-09


39-togodišnji Hasan Argavani brine – i to s dobrim razlogom. Nedavno je podvrgnut angiogramu – pošto lekri žele da otvore jednu od njegovih zaèepljenih srèanih arterija. Još oseæa bolove u grudima. Ovoga puta, umesto još jednog angiograma, Hasan se odluèio za novi CT skener u bolnici Bemon u Detroitu. Aparat može da napravi hiljada rentgenskih snimaka u svega nekoliko sekundi, rezultati su gotovi za nekoliko minuta i odmah se prezentiraju pacijentu. Koliko je nova procedura bolja u poreðenju sa angiogramom?

Hasan Argavani kaže da se ne može porediti. Sa angiogramom je morao da ostane u bolnici celih 24 sata, dok je nova procedura bila mnogo komfornija. Nova mašina poznata je i kao 64-komadni CT skener – što znaèi da se za vreme jedne rortacije rentgenske cevi naprave 64 snimka. Kada je CT skener prvi put poèeo da se koristi, pre 30 godina, bilo je potrebno 7 minuta da bi se rentgenska cev jednom okrenula oko tela pacijenta. Sada se tri rotacije obave za sekund.

Ovako izgleda 64-komadni CT skener na klinici Majo. Jedan od lekara Sintija MekKoluh ukljuèuje skener da radi punom brzinom, a njen kolega – takoðe radiolog – doktor Džeri Brin kaže da je fasciniran jednostavnošæu i brzinom apararata, a još više detaljnim rezultatima testa. Tehnologija omoguæava lekarima da naprave najrazlièitije snimke i da odabere bilo koji detalj koji mu se uèini važnim.

Šef kardiološkog odjeljenja bolnice Bemon, doktor Vilijem O'Nil, presreæan je zbog toga što pacijentu nije bio neophodan novi, upadljiviji angiogram. On kaže da sama èinjenica da su kardiolozi u stanju da dobiju ovakve slike, bez ubacivanja katetera – predstavlja revoluciju u praksi. Revoluciju koja æe koristiti i ljekarima i pacijentima.

XS
SM
MD
LG