Linkovi

Danas vam predstavljamo filmsku dramu režisera Pitera Berga “Friday Night Lights - 2004-10-09


Tema filma koji vam veèeras predstavljamo je strast, a ne retko i opsesija sportom u malim amerièkim gradovima.

U gradu Odesi u Teksasu, fudbalski tim srednje škole Permian, pod nazivom ”Panteri” ponos je i nada meštana. Stadion koji prima 20 hiljada navijaèa, najveæi je školski stadion u zemlji i opremljen je poput stadiona za profesionalce. Petkom uveèe, kada se upale svetla na stadionu i poène utakmica gradske ulice su prazne, restorani i prodavnic zatvoreni, a na vratima visi ”na utakmici sam.“ Kada lokalni tim pobedi u gradu je opšte slavlje, a igraèi su heroji koji mogu sve. Za 17- to godišnje srednjoškolce, uspeh na terenu je možda jedini naèin da odu iz prašnjavog prerijskog gradiæa. U filmu “Friday Night Lights“ koji je raðen je po istoimenoj knjizi dobitnika Pulicerove nagrade Baza Besindžera, trenera Pantera Garija Geinsa igra Bili Bob Tornton. Tornton kaže da mu je uloga bila veoma bliska i da je zbog vlastitog iskustva mogao potpuno da se uživi u nju.

”Uloga trenera tima teksaške srednje škole, nije mi bila teška jer je moj otac bio trener u srednjoj školi i sa njim sam video svet. Meðu igraèima i navijaèima ima pravih fanatika. Sport je u nekim malim sredinama glavni deo društvenog života. Sve se vrti oko sporta i svi nude savete kako osvojiti šampionat“, kaže Tornton.

Kantri pevaè, Tim Mek Grou tumaèi lik bivšeg igraèa, sada alkoholièara koji maltretira sina koji igra za školski tim. O liku koji tumaèi Mek Grou kaže da je najbolje godine života proveo u poslednjem razredu srednje škole do mature. Ceo svet se vrteo oko njega, bio je u žiži interesovanja i obožavanja....a onda je sve krenulo nizbrdo. Ništa više u njegovom životu nije moglo da se meri sa tim periodom, ništa nije bilo ni približno tako pompezno i dobro. Njegovo nezadovoljstvo je raslo, snovi su mu se raspršili i nije želeo da se isto dogodi i njegovom sinu. Pokušavao je da mu da savet, ali je to radio na vrlo nezgrapan naèin kaže o liku koji tumaèi, Tim Mek Grou.

Film”Friday Night Lights“ je prièa o odnosu oèeva i sinova, odnosno roditelja koji pokušavaju da žive život svoje dece. Epilog filma je da roditelji svojoj deci ne misle loše veæ samo žele da ih poštede grešaka i muka kroz koje su sami prošli. Žele da im deca budu uspešna jer im je to kljuè za bolju buduænost. U filmu ”Friday Night Lights“ režisera Pitera Berga igraju i nekadašnje zvezde srednjoškolskog tima Panteri is Odese, Lukas Blek, Derek Luk, Garet Hedland i Džej Fernandez.

XS
SM
MD
LG