Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap_av/20041009/vidsthumb.1009debate_wrap.jpg">Buš i Keri sukobili stavove na univerzitetu Vašington u Sent Luisu u saveznoj državi Misuri - 2004-10-09


Za razliku od prethodnih debata, ovaj duel predsednièkih kandidata održan je u nešto slobodnijem formatu, u kome su biraèi - za koje je Galupova agencija utvrdila da još nisu odluèili za koga æe glasati - mogli da postavljaju pitanja kanddatima. Rat u Iraku bio je i ovoga puta prva tema, a predsednik Buš je bio prinuðen da pojašnjava svoje odluke. Senator Keri je ukazao da je administracija odbila tradicionalne amerièke saveznike:

«Moram vam reæi da bi ja drugaèije delovao. Ja bih pružio ruku našim saveznicima, onako kako to ovaj predsednik nije uèinio. On ih je odbio, u više navrata ih je odbio. Odbio ih je u UN, odbio ih je pojedinaèno.»

Na konstataciju iz publike da je svet veoma nezadovoljan amerièkom spoljnom politikom, gospodin Buš je ukazao da predsednik mora da donosi odluke koje su u amerièkom interesu, a koje ne moraju biti popularne u inostranstvu:

«Odluèio sam da ne pristupimo Meðunarodnom sudu pravde u Hagu, gde bi naše trupe mogle da budu izvedene pred strane sudije.»

Ovu debatu obeležila su i pitanja vezana za unutrašnju politiku. Senator Keri je optužio predsednika Buša da je fiskalno neodgovoran, ukazavši da sadašnja administracija za sobom ostavlja rekordan deficit, uprkos tome što je na poèetku manadata nasledila budžetski suficit. On je, istovremeno, optužio predsednika Buša da je za vreme njegovog mandata, prvi put za protekle 72 godine, smanjen ukupan broj radnih mesta. Predsednik je ukazao je da je pad akcija na berzi doveo do recesije, a da su poreske olakšice koje je on zaveo pomogle da recesija kratko traje. Naravno, koplja su se lomila i po pitanju unutrašnje bezbednosti, zdravstvene zaštite, finansija, kontrole raðanja i oèuvanja prirodne sredine.

Za razliku od prve debate, koju je po procenama struènjaka dobio senator Keri, tokom ovog duela predsednik Buš je bio mnogo fokusiraniji u odgovorima. Ipak senator iz Masaèuseca uspeo je da svog protivnika i ovoga puta, najveæim delom, drži u defanzivi. Inaèe, najnovija istraživanja javnog mnjenja su, samo 25 dana uoèi izbora, pokazala da su dvojica kandidata potpuno izjednaèena i da iza svakoga stoji po 49% biraèkog tela.

Sledeæa i poslednja predsednièka debata biæe održana u sredu, 13. oktobra, na univerzitetu države Arizone, u Tempi.

XS
SM
MD
LG