Linkovi

Veèeras debata iymedju potpredsednièkih kandidata - 2004-10-05


Republikanski potpredsednik Dik Èejni i demokratski senator Džon Edvards vrše završne pripreme za svoj jedini debatni duel u tekuæoj izbornoj trci za Belu kuæu. Dopisnik Glasa Amerike, Meredit Bjuel javio se iz Klivlenda u državi Ohajo, gde se održava veèerašnja debata:

Politièki analitièari smatraju da je 90-minutni debatni duel izmeðu potpredsednika Èejnija i senatora Edvardza dobio novo znaèenje otkako su neka ispitivanja javnog mnjenja pokazala da, manje od mesec dana pred predsednièke izbore, trka za Belu kuæu postaje sve tešnja. Dvojica potpredsednièkih kandidata govoriæe, kako se oèekuje, o glavnim pitanjima predizborne kampanje ukljuèujuæi: rat protiv terorizma, konflikt u Iraku i ekonomska pitanja. Senator Edvards, po profesiji izuzetno uspešan sudski branilac, harizmatièna je liènost koja s lakoæom osvaja simpatije publike na svojim predizbornim skupovima. Èejni je, s druge strane, dugogodišnji pripadnik najužih politièkih krugova u Vašingtonu. Pre nego što ga je predsdnik Buš izabrao za svog potpredsednika, Èejni je služio kao èlan Kongresa i bio sekretar za odbranu u administraciji Džordža Buša starijeg. Veèerašnja debata održava se u sportskoj sali univerziteta Case Western Reserve u Klivlendu, u Ohaju, državi koja bi mogla da bude presudna za oba predsednièka izborna tabora. Na pozornici ukrašenoj crvenom, belom i plavom bojom, Èejni i Edvrads sedeæe za okruglim stolom, preko puta jednog voditelja koji æe im postavljati pitanja. Pored publike od 700 ljudi, skupu æe se pridružiti i 60 studenata tog univerziteta. Po reèima predstavnika univerziteta Majkla Rafnera, debatu æe prenositi amerièke televizijske stanice i verovatno æe je pratiti izuzetno veliki broj Amerikanaca.

“Naše poèetne procene su bile da æe debatu pratiti izmeðu 30 i 35 miliona ljudi. Sada, kada je trka postala tako tesna, taj bi broj mogao da bude i 50 miliona ljudi. Smatramo da æe na na njoj biti predstavljene politièke platforme u celini. Iako verovatno neæe uticati na izborni ishod, ona bi mogla da bude vrlo zanimljiva i veoma smo sreæni što æe se dogoditi ovde u Kejsiju”.

Potpredsednièke debate obièno nisu uopšte važne za ishod predsednièkih izbora. Ali, stratezi Èejnijevog i Edvardsovog štaba veruju da bi veèerašnja debata mogla da bude izuzetak, najviše zbog karakteristika dva protivnika kao i zbog toga što se održava u trentuku tako izjednaèene trke za Belu kuæu.

XS
SM
MD
LG