Linkovi

Bremer kritikovao planove za rat u Iraku - 2004-10-05


Èovek koji je sve do juna predvodio amerièku okupaciju Iraka, sada kaže da je Pentagon napravio grešku, za koju je platio veliku cenu, kada nije poslao više vojnika u Irak da zaustave pljaèke i bezakonje koji su izbili odmah posle pada Sadama Huseina. Bivši šef amerièkih privremenih vlasti u Bagdadu, Pol Bremer, izjavio je to na jednom privatnom skupu u Zapadnoj Virdžiniji, tri meseca pošto se povukao sa tog položaja. Jedan predstavnik Pentagona rekao je da ne može da se seti da je Bremer ikada izrazio tu zabrinutost amerièkim funkcionerima u Vašingtonu, iako sam Bremer tvrdi da je to uèinio. Iako on kaže da je sadašnji broj vojnika dovoljan, njegovo gledište slièno je gledištima mnogih protivnika politike Bele kuæe u Iraku, ukljuèujuæi predsednièkog kandidata Džona Kerija, koji je juèe u Ajovi rekao rekao da bi Bušova administracija trebalo da prizna greške koje je poèinila u vezi sa Irakom:

”Zadovoljan sam da je Pol Bremer najzad priznao dve od njih, i predsednik Sjedinjenih Država bi trebalo da kaže istinu amerièkom narodu.“

Uoèi rata u Iraku, bivši naèelnik Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, general Erik Šinseki, takodje je govorio da administracija šalje premalo vojnika u Irak. Pošto su ga funkcioneri Pentagona, ukljuèujuæi sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, javno kritikovali, Šinseki se povukao u penziju. Ali, uprkos tvrdnjama nekih funkcionera Bušove administracije da je vlada Sadama Huseina imala veze sa Al-kaidom, sekretar za dobranu Donald Ramsfeld rekao je pred jedim skupom u Njujorku da nije video ubedljive dokaze o tome:

”Video sam da se odgovor na to pitanje, u obaveštajni krugovima, menjao na najneverovatniji naèin u proteklih godinu dana. Kao drugo, obaveštajci se ne slažu oko toga kakva je bila priroda tog odnosa.“

Nešto kasnije, sekretar za odbranu kao da se ogradio od te izjave. U poruci koju je poslao novinarima preko interneta, izjavio je da je njegova izjava pogrešno protumaèena i podvukao da je ranije priznavao postojanje veze izmedju Sadama Huseina i pomenute teroristièke mreže, ali da se tada oslanjao na zakljuèke koje je dobio od Centralne obaveštajne agencije.

XS
SM
MD
LG