Linkovi

Predizborna kampanja; o nauci i porezima - 2004-10-04


Istoga dana kada je dvoje Amerikanaca dobilo Nobelovu nagradu za medicinu, senator Keri je pokrenuo pitanje u vezi sa stavom administracije predsednika Buša o istraživanju baziènih æelija. Senator Keri je oštro kritikovao odluku predsednika Buša da ogranièi istraživanja baziènih æelija, dobijenih iz ljudskih embriona, koja se finansiraju iz federalnih sredstava.

U pitanju su æelije koje mogu da se razviju u bilo koju drugu æeliju u ljudskom telu. Neki od nauènika smatraju da baziène æelije sadrže rešenja za veliki broj teških oboljenja – od paralize do mladalaèkog dijabetisa.

Govoreæi pred publikom u Nju Hempširu, senator Keri je rekao okupljenima da predsednik zapostavlja nauku koja bi mogla da spasava živote, kako bi zadovoljio konzervativce koji veruju da je upotreba embriona za potrebe istraživanja ravna abortusu: “Kada je u pitanju istraživanje baziènih æelija, predsednik pravi pogrešan izbor kada žrtvuje nauku zarad desnièarske ideologije.”

Senator Keri je to izjavio na skupu na kome su glasaèi mogli da mu direktno postavljaju pitanja. Takva vrsta skupa biæe iskorišæena i tokom druge predsednièke debate, koja se održava u petak.

Na sliènom skupu, u Ajovi, govorio je i predsednik Buš a glavna tema su bili porezi: “Postoji razlika u vezi sa porezima u ovoj kampanji. Postoji velika razlika. Ja sam snizio poreze, a moj protivnik želi da ih poveæa.”

Ubrzo po dolasku u Ajovu predsednik je stavio potpis na zakonski akt kojim se produžava važnost poreskih olakšica, koje su trebale da isteku sledeæe godine. Meðu olakšicama su i one za porodice sa decom, kao i za brakove u kojima oba supružnika rade.

Današnji dan (utorak 5, oktobar) obeležiæe jedina debata izmeðu potpredsednika Rièarda Èejnija i njegovog protiv-kandidata, demokrate Džona Edvardsa. Debata se održava u Klivledu, u saveznoj državi Ohajo.

XS
SM
MD
LG