Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://195.66.170.71/imageShow.php3?id=334">Visoki funkcioner Evropske unije Havijer Solana odbacuje ideju o savezu nezavisnih država Srbije i Crne Gore - 2004-10-02


Za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Haviera Solanu, nema nedoumica oko pristupa Unije državnoj zajednici Srbije i Crne Gore- namjera Brisela je da pomogne Srbiji i Crnoj Gori u bržem napretku ka EU, uz podsjeæanje da osnovni uslovi moraju biti ispoštovani.

U intervjuu za medije iz regiona pred skoru posjetu SCG, Solana naglašava da je jedan od uslova Ustavna povelja i trogodišnji moratorijum na moguæi referendum o nezavisnosti. S tim u vezi, Solana podvlaèi da nema prostora za održavanje bilo kakvog referenduma prije 2006. godine.

Za Solanu je odluka evropskih ministara sa skupa u Mastrihtu o "dvostrukom kolosjeku" pristupa ekonomskom razlièitostima Srbije i Crne Gore "veoma važna", i u funkciji je napretka državne zajednice ka Evropi.

Uz konstataciju da ostale zemlje regiona krupnim koracima hitaju ka evropskim integracijama, Visoki predstavnik kaže da je uvjeren da SCG ne bi trebalo da zaostaje za njima. On naglašava da je pristupom "na dva kolosjeka" otklonjena jedna od krupnih prepreka, a ostale bi trebala otkoniti sama državna zajednica.

Solana odbija ideju moguæeg saveza nezavisnih država, podsjeæajuæi na klauzule Beogardskog sporazuma, koje dozvoljavaju i Srbiji i Crnoj Gori da nakon tri godine mijenjaju status zajednièke države- do tada, funkcioniše postojeæa državna zajednica.

XS
SM
MD
LG