Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://a52.g.akamaitech.net/f/52/827/1d/www.space.com/images/hf_ss1_xprize_0927_01.jpg">Nova visoka nagrada za privatnu orbitalnu letelicu - 2004-09-28


Dok jedan tim konstruktora raketa i aviona namerava da ove nedelje najzad pokupi nagradu od 10 miliona dolara za prvu privatnu svemirsku letelicu, grupa finansijera veæ najavljuje nov cilj i novu - veæu nagradu.

50 miliona dolara dobiæe onaj tim koji do kraja ove decenije bude sagradio i lansirao letelicu koja bi mogla da do neke orbitalne stanice prebaci sedmoro astronauta.

Kao i prethodna nagrada, zvana Ansari iks, nova nagrada æe zahtevati od takmièara priliènu brzu obnovu letelice za novo putovanje. Kako izgleda, najveæe šanse da je osvoji ima Bart Rutan, genijalni šef firme Skejld kompozits, pod èijom dirigentskom palicom je prošlog juna poleteo prvi privatni svemirski raketoplan nazvan Spaceship One, iliti Svemirski brod jedan.

Pošto je pokazao da može da dosegne nisku orbitu i svog pilota Majka Melvila dovede u bestežinsko stanje, raketoplan æe sutra, 29. septembra i 4. oktobra pokušati i da ispuni i preostali uslov i osvoji nagradu od 10 miliona dolara. A taj uslov je da se do niske orbite, od oko sto kilometara iznad zemlje, vine dva puta u roku od dve nedelje - što æe dokazati da je letelica upotrebljiva više od jedanput.

Po svemu sudeæi, Spaceship one æe lako ispuniti taj zahtev jer je prebogati vlasnik aviokompanije Virdžin Atlantik veæ potpisao ugovor o korišæenju rekatoplana u turistièke svrhe, poèevši od 2006. godine. Ako vas zanimaju detalji, naci cete ih na adresi zabeleženoj na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG