Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.juventas.cg.yu/english/img/naslovna/narkomanijaOn.jpg">Širom svijeta, milioni ljudi žive u paklu narkomanije - 2004-09-25


Tridesetjednogodišnji Greg bio je narkoman veæ deset godina. Sada želi da se oslobodi opijata u svom organizmu i namjerava da se podvrgne tretmanu ultra brze detoksikacije. Greg je prestao da uzima heroin, ali je sada ovisnik o metadonu, sintetièkom opijatu.

"Uzimao sam 100 miligrama metadona oko 6 mjeseci i to škodi, definitivno”, kaže Greg, koji se nalazi na listi pacijanata doktrora Rièarda Lipskog.

"Morate da potpišete saglasnost, vrlo ozbiljan dokumen u kojem piše da možete i umrijeti”

Procedura je takva da oslobaða ovisnika The procedure is designed to spare the addict the dugotrajnog užasa poremeæaja fizièke kondicije.

"Koliko vremena traje sama procedura? Traje oko dva sataprije nego što detoksikacija poène, a taj proces je sada veæ u toku”. Na milionima neurona, nalaze se receptori koji registruju prirodne opijate u našem tijelu, poput endorfina koji utièe da se osjeæamo ugodno poslije vježbanja.

Droge poput heroina i metadona, blokiraju te receptore, stvaraju lažnu euforiju i otupljuju prirodna zadovoljstva života. U procesu brze detoksikacije – ljekari daju injekciju protivotrova kao što je Nalekson ili Naltrekson – koji onda èisti recptore na nervnim æelijama. Na samom poèetku detoksikacije Grega je obišao doktor Benet Openhajm, èiji je Instituit za rapidnu detoksikaciju i oporavak imao važnu ulogu ukreaciji pomenutog tretmana.

"Gregu je jasno da æe nakon što se oèisti, narednih nekoliko nedjelja, moguæe i mjeseci, njegove emocije veoma oscilirati, ali on smatra da je to vrijedno èinjenice da æe se osloboditi zavisnosti."

Greg je podvrgnut tretmanu u bolnici “Pasek Veli” u Nju Džerziju. Objašnjeno mu je da æe zaspati i da neæe osjetiti baš ništa. Presedeks koji mu medicisko osoblje ubrizgava, kako kažu, može pomalo da pecka, ali u svakom sluèaju pacijent se uspava. Meðutim, iako pod sedativima Greg se još pomalo grèi i savija. Njegovo tijelo je potpuno pod anestezijom ali je on i dalje svjestan svega što se dešava. Detoksikacija je proces koji je sve popularniji, mada je znaèajan broj i onih koji smatraju da je procedura preopasna. Herbert Kleber kaže da je tokom detoksikacije veæ preminulo desetak pacijenata. Sve dok ne budemo mogli sa maksimalnom preciznošæu da predvidimo šta æe se dešavati sa pacijentom, za nekoliko dana, nedjelja ili mjeseci – ja ovu proceduru smatram eksperimentalnom, kaže doktor Kleber.

Detoksikacija Grega potrajaæe još nekoliko sati. Narednog dana biæe umoran i depresivan, ali u njegovim organizmu – prvi put poslije 10 godina – neæe biti opijata. Ipak – to da li æe zauvijek ostati èist – zavisi prvenstveno od njegove želje da više ne uzima narkotike. Tri nedjelje nakon tretmana Greg je i dalje bio uporan u svojoj namjeri. Kaže da je baš danas imao malo problema, ali da se radi o problemima koji su uobièajeni i kod ostalih ljudi, problema koje rešava bez uzimanja narkotika. U buduænosti želim da budem kao svi oni koji nikada nisu uzimali drogu. Hoæu da imam kuæu, posao, porodicu, da moji roditelji dobiju unuèad, a ne da ih bijem što se dešavalo dok sam se drogirao, kaže Greg.

XS
SM
MD
LG