Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.baby-insight.com/resources/leftimages_index.jpg">Foto-portreti još nerodjenih beba - 2004-09-25


Nerodjene bebe ponekad se snimaju uz pomoæ ultrazvuka kako bi se, sa relativnom pouzdanošæu, ustanovilo kog je pola dete i da li ima neke abnormalnosti. Ultrazvuèni uredjaji, koji su nekada davali sliku na kojoj je samo izvežban struènjak mogao da utvrdi pol deteta, sada su postali znatno usavršeniji. Neki preduzimljivi privrednici odmah su to iskoristili da otvore foto ateljea sa trodimenzionalnim ultrazvuènim kamerama, nudeæi buduæim mamama i tatama umetnièke portrete i video snimke nerodjene dece. Dok lekari najèešæe snimaju plod oko 20. nedelje trudnoæe, ultrazvuèni fotografi to èine otprilike izmedju 28. i 32. nedelje, kada dete ima razvijenije crte lica. Snimanje se obavlja u znatno opuštenijoj atmosferi, koja ne podseæa na lekarsku ordinaciju. Za oko 250 dolara, tatica i mamica dobijaju video kasetu ili digitalni video disk sa snimkom svoje bebe, zajedno sa muzikom u pozadini, kao i nekoliko fotografija. Naravno, snimci se ne mogu uporediti sa fotografijama napravljenim posle rodjenja.

Slika je u braonkastom tonu i pomalo neoštra, ali se crte lica sasvim dobro razaznaju. Trudnice koje su snimale svoje bebe kažu da je doživljaj neopisivo uzbudljiv. Neki lekari upozoravaju da je nepotrebno izlaganje beba ultrazvuku možda štetno, ali drugi istièu da o tome za sada nema dokaza.

XS
SM
MD
LG