Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040921/i/ra4014353619.jpg">Putin i No ponovo pozvali Severnu Koreju da suzbije svoje nuklearne ambicie zbog mira i stabilnosti u Aziji - 2004-09-21


Ruski predsednik Vladimir Putin i južnokorejski predsednik No Mu Hjun ponovili su pozive za zaustavljanje severnokorejskog nuklearnog programa i nastavak šestostranih pregovora namenjenih ublažavanju korejske nuklearne krize.

Dvojica lidera iznela su malo detalja o tome kako planiraju da vrate Severnu Koreju za pregovaraèki sto zajedno sa Sjedinjenim Državama , Japanom, Kinom, Rusijom i Južnom Korejom. Severnokorejski predsednik Kim Džong Il duže vreme se protivi odustajanju od nacionalnog nuklearnog programa, uprkos obeæanjima o pružanju medjunarodnih garancija za bezbednost i ekonomsku pomoæ. Tri ranije runde višestranih razgovora propale su. Medjutim, zvaniènici Rusije i Severne Koreje izrazili su nadu da æe liène veze predsednika Putina sa severnokorejskim liderom nekako pomoæi pri rešavanju tog pitanja. Predsednik Putin se pohvalno izrazio o bilateralnoj trgovini dve zemlje. U obraæanju na ruskoj televiziji, Putin je izjavio da se ekonomski odnosi izmedju Moskve i Seula razvijaju veoma aktivno i da bi to ojaèano partnerstvo moglo da pomogne u uspostavljanju mira i stabilnosti širom azijskog kontinenta.

Predsednik Putin je naglasio da je trgovinska razmena izmedju Rusije i Južne Koreje porasla za više od 50% u prvoj polovini ove godine, i taj razvoj je okarakterisao kao odlièan. Medjutim, i Putin i No su se složili da buduæi ekonomski rast i saradnja zavise od rešavanja severnokorejskog nuklearnog pitanja. Zajednièki rad ka tome biæe nastavljen tokom buduæih razgovora izmedju ruskih i južnokorejskih pregovaraèa u sredu. Dve strane su danas potpisale sporazum o saradnji u svemirskim istraživanjima u cilju upuæivanja prvog Južnokorejca u svemir do 2007. godine. Rusija i Južna Koreja takodje rade na proširenju saradnje u energetskom sektoru.

XS
SM
MD
LG