Linkovi

Zverstva pobunjenika u Ugandi - 2004-09-21


Mada je svet opravdano fokusiran na zverstva koja se odigravaju pod pokroviteljstvom sudanske vlade u Darfuru, i drugi stanovnici Afrike su izloženi brutalnim napadima. U severnom delu susedne Ugande, pobunjenièke grupe koje sebe nazivaju Božija armija otpora, ili LRA terorišu gradjane veæ oko osamnaest godina. Endru Natsios je administrator amerièke agencije za medjunarodni razvoj:

”Nivo zverstava u severnoj Ugandi je neverovatan. Zapravo tragièan poput onog u Darfuru. Slali smo izveštaje o kršenju ljudskih prava, saradjivali sa Stejt Departmentom i medjunarodnom zajednicom....Zverstva koja èini Božija armija otpora su jednostavno nezamisliva“.

Na èelu te armije je samozvani hrišæanski propovednik pod imenom Džozef Koni. U prošlosti on je primao podršku iz Sudana. Od 1986. godine, ta grupa je ubila više od deset hiljada ljudi. Pored toga, prema izveštajima Ujedinjenih nacija, više od milion i šest stotina hiljada gradjana Ugande je pobeglo iz svojih domova kako bi izbegli zverstva Božije armije otpora, medju kojima su odsecanje ruku nogu, usana ili ušiju sabljama. Možda je najpotresniji aspekt Božije armije otpora èinjenica da veliki deo njenih boraca èine deca. U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da je od kraja 1980-tih, èak trideset hiljada dece iz Ugande oteto iz svojih sela kako bi bili deca vojnici, nosaèi, ili seskualno roblje za pobunjenièke lidere. Zbog teroristièke taktike Božije armije otpora, desetine hiljada majki i dece iz Ugande je postalo poznato kao ”noæni putnici“. Oni napuštaju svoja sela i hodaju satima svake noæi do veæiih gradova kako bi pronašli mesto da prespavaju nadajuæi se da æe biti bezbedni od racija koje sprovodi Božija armija otpora. Zahvaljujuæi nedavnom uspehu vojske Ugande, Božija armija otpora izgleda gubi kontrolu u seoskim oblastima. Medjutim, narodu severne Ugande je oèajnièki potrebna humanitarna pomoæ.

XS
SM
MD
LG