Linkovi

Pauel o Avganistanu - 2004-09-21


Razoružavanje avganistanskih privatnih milicija ostaje veliki izazov. Tokom protekle godine, demobilisano je 14 hiljada avganistanskih boraca. Oèekuje se da æe još hiljade boraca biti razoružane pre predsednièkih izbora iduæeg meseca. Ipak, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, rekao je da situacija u Avganistanu i dalje nije bezbedna.

“Još ima elemenata talibanskog režima koji hoæe da poremete izbore. Oni ubijaju ljude koji organizuju izbore. Službenicima Ujedinjenih nacija se preti i neki od njih su ubijeni ili ranjeni. Ipak, proces ide napred i u toku je kampanja za predsednièke izbore 9. iduæeg meseca i potom parlamentarne - iduæe godine”, rekao je Pauel. Za izbore je registrovano deset miliona biraèa. Više od 40 odsto su žene. Mnogi biraèi su iz grupe od dva miliona i 300 hiljada avganistanskih izbeglica, koji su se vratili u zemlju posle zbacivanja radikalnog talibanskog režima. Meðutim, prema reèima amerièkog državnog sekretara, u Avganistanu je prilièno odmakao i proces obnove zemlje.

“Prilikom moje nedavne posete Avganistanu, bilo je prilièno impresivno videti kako odmièe obnova kuæa. Obišao sam i jedno mesto za registrovanje biraèa tokom te posete i to je bilo mesto na kojem žene mogu da se registruju za glasanje. Sedeo sam u toj školi i video žene u redu koji se protezao oko zgrade, kako èekaju da se registruju i ne odlaze sve dok ne dobiju svoju glasaèku karticu. Neke od njih su bile potpuno pokrivene odeæom, što je njihovo pravo. Polovina nije bila pokrivena u toj meri, ali su sve one htele da budu deo novog Avganistana. A mi ne možemo da dopustimo da im se taj san ne ostvari”, rekao je Kolin Pauel. Prema nedavnom ispitivanju javnog mnjenja, 80 odsto od dve hiljade ispitanika, smatra da je situacija u Avganistanu bolja nego što je bila pre dve godine. 90 odsto istièe da je bolje nego pre pet godina pod ekstremistièkim talibanskim režimom. Takoðe, 90 odsto se identifikovalo kao Avganci, a ne kao pripadnici neke posebne nacionalnosti. “Put Avganistana ka demokratiji i miru zaslužuje podršku i poštovanje svih zemalja”, rekao je predsednik Buš, “jer slobodne zemlje na pothranjuju ideologiju terora.”

XS
SM
MD
LG