Linkovi

Ministri inostranih poslova Indije i Pakistana zakljuèili još jednu rundu mirovnih razgovora - 2004-09-15


Razgovori u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, pripremili su teren za oèekivani sastanak u Ujedinjenim nacijama, kasnije ovog meseca, izmedju pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa i indijskog premijera Manmohana Singa. Sing je rekao da je optimista u pogledu unapredjenja odnosa izmedju Pakistana i Inidije.

“Moj specifièan plan je da normalizujem i proširim bilateralne odnose i da obezbedim da nas dvojica možemo da saradjujemo da bi nastavili mirovni proces i dijalog, koji æe blagovremeno uroditi konstruktivnim rezultatima.”

Otkako su Indija i Pakistan stekli nezavisnost, 1947. godine, tri puta su ratovali. Zabrinutosti zbog moguæih posledica još jednog rata iznete su nakon što su obe zemlje testirale nuklearno oružje 1998. Glavni izvor napetosti je Kašmir, planinski region podeljen izmedju Indije i Pakistana. Tokm proteklih 15 godina, oko 40.000 ljudi je poginulo u Kašmiru - u sukobima, teroristièkim napadima i sluèajevima kršenja ljudskih prava. Predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova, Masud Kan, rekao je da je na razgovorima u Nju Delhiju razmotreno i pitanje Kašmira.

”O tom pitanju se èesto razgovara. Nadajmo se da æe sadašnja faza angažmana izmedju dve zemlje dovesti do pravog i trajnog mira o u vezi sa Kašmirom.”

“Pre oko dve godine”, rekao je amerièki državni sekretar Kolin Pauel, ”izrazili smo zabrinutost povodom moguænosti sukoba veæih razmera izmedju Indije i Pakistana, a sada su te dve zemlje u procesu medjusobnih razgovora. Kašmir je veoma teško pitanje,” rekao je Pauel. “Trebaæe vremena da se ono reši... medjutim povoljna je èinjenica da Indija i Pakistan pregovaraju o svim relevantnim pitanjima... a jedno od njih je i Kašmir, što su to potvrdile obe strane.”

XS
SM
MD
LG