Linkovi

Teroristièki napadi u Indoneziji - 2004-09-15


Teroristi su izvršili bombaški napad u blizini australijske ambasade u Džakarti, u Indoneziji. Bar devet osoba je ubijeno dok je stotinu i osamdeset ranjeno. U saopštenju kojim je osudio taj bombaški napad, predsednik Buš je rekao: “Ovo je još jedan napad na civilizovani svet“. Vlasti u Indoneziji i Australiji podozrevaju da je teroristièka grupa Džema Islamija izvela taj napad. Ta islamska ekstremistièka grupa, koja je povezana sa Al Kaidom, odgovorna je za teroristièke napade na Baliju, u Indoneziji, oktobra 2002. godine, u kojima je poginulo više od dve stotine ljudi. Medju desetinama drugih napada Džema Islamije u Indoneziji, u proteklim godinama, bio je i bombaški napad na Meriot Hotel u Džakarti 2003. godine, u kojem je poginulo 12 Indonežana. Džema Islamija je predana osnivanju ekstremistièke islamske države u južnoj Aziji, koja bi obuhvatila teritorije Indonezije Malezije, Singapura i južnih Filipina. U australijskoj ambasadi u Džakarti, australijski ministar inostranih poslova Aleksandar Dauner je rekao da je Džema Islamija izgleda odgovorna za napad 9. septembra:

”Iz razgovora sa Indonežanima kao i iz razgovora sa našim obaveštajnim snagama i policijom, zakljuèujemo da je ovo najverovatnije bilo delo Džema Islamije,“ izjavio je Dauner. Stiven Pajk, predstavnik Stejt Departmenta, istakao je da napad na australijsku ambasadu u glavnom gradu Indonezije pada blizu dve godine nakon užasavajuæih bombaških napada na Baliju.

”Od tog vremena vlade ove dve nacije su, zajednièki, kao i odvojeno, zauzele hrabar, principijelan i èvrst stav u borbi protiv užasa terorizma. Pozdravljamo ono što su uèinile i ono što æe, bez sumnje, uèiniti, kako bi izvele poèinioce ovog najnovijeg užasavajuæeg èina pred lice pravde,“ reako je Pajk.

Od bombaških napada 2002. godine, indonežanska vlada je uhapsila više od sto tridest pet ljudi pod sumnjom da su umešani u teroristièke aktivnosti, dok su presude izreèene za više od osamdeset ljudi. Sjedinjene Države su spremne da, na svaki moguæi naèin, pruže pomoæ vladama Indonezije i Australije.

XS
SM
MD
LG