Linkovi

Iraèki predsednik iznova potvrdio datum održavanja izbora - 2004-09-14


Privremeni iraèki predsednik Gazi al-Javer rekao je da æe se izbori u njegovoj zemlji održati kao što je planirano, uprkos porastu nasilja, osim u sluèaju da Ujedinjene nacije zakljuèe da je to nemoguæe. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Daglas Bakšijan.

Posle sastanka sa funkcionerima u sedištu NATOa, u Briselu, iraèki predsednik al-Javer rekao je da organizovanje izbora na vreme neæe biti lako, ali da bi oni trebalo da se održe.

”Radimo dan i noæ da ispunimo i ispoštujemo datume za izbore u januaru pa æemo ih i održati na vreme, osim ako Ujedinjene nacije kažu da je nemoguæe održati ih.“

Iraèki lider je takodje rekao da je njegovoj zemlji potrebna dodatna pomoæ od NATOa kako bi se osigurala bezbedna atmosfera za njihovo održavanje. NATO za sada ima manju misiju za obuku Iraèana u Bagdadu, a generalni sekretar Jap de Hop Shefer rekao je da alijansa sada razmatra širi angažman:

”NATO æe - to je veæ odluèeno - ubrzati misiju obuke Iraèana, a nešto kasnije æe diskutovati o izveštaju koji sam napisao, kao i instrukcije dobijene od šefova država i vlada NATOa, o tome šta bi dalje moglo da se uèini za jaèanje iraèkih institucija bezbednosti.“

Oèekuje se da æe ambasadori NATOa sutra raspravljati o moguænostima proširenja misije obuke, ali se ne oèekuje nikakva odluka. Funkcioneri NATOa iskljuèili su moguænost neposredne uloge alijanse u poslovima èuvanja mira, zbog negodovanja evropskih protivnika rata u Iraku, kao što su Nemaèka i Francuska. U medjuvremenu, amerièki ambasador u NATOu Nikolas Berns rekao je da je NATO obavezan da narednih meseci proširi svoju malu misiju obuke Iraèana. U jednom saopštenju on je rekao kako su Sjedinjene Države uverene da æe alijansa to i uèiniti.

XS
SM
MD
LG