Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.nogravity.com/img/float1.jpg">Bestežinsko stanje za obiène smrtnike - 2004-09-14


Da li biste voleli da - makar za trenutak - doživite bestežinsko stanje kakvo doživljavaju astronauti u svojim svemirskim brodovima? Ako ste spremni da za to odvojite tri hiljade dolara, posetite veb sajt korporacije Ziro graviti (Zero Gravity Corporation) i rezervišite mesto na njihovom specijalno prepravljenom avionu tipa Boing 727-200, nazvanom Dži fors jedan (G-Force One).

Pomenuta korporacija najzad je dobila zeleno svetlo od amerièke Federalne uprave za vazdušni saobraæaj da može da poène da obiènim putnicima nudi doživljavanje bestežinskog stanja.

Tokom pojedinaènog leta svaki putnik doživljava malo marsovske gravitacije - koja iznosi jednu treæinu zemljine, malo meseèeve gravitacije - odnosno jednu šestinu zemljine, i nultu gravitaciju, kakva vlada u medjuplanetarnom prostoru.

Ovi doživljaju izazivaju se paraboliènim manevrom, kada u jednom trenutku avion poène naglo da hvata visinu pod uglom od 45 stepeni. Neko vreme putnici doživljavaju poveæanje težine od 1,8 zemljine teže.

Na visini od 7300 metara posada postepeno iz uspinjanja prelazi u poniranje. Sledeæih 25 do 30 sekundi putnici lebde u unutrašnjosti aviona u kojoj inaèe nema sedišta.

Manevar se tokom leta ponavlja 15 puta, a kao instruktor služi jedan bivši astronaut. U cenu su ukljuèena i tri obroka, koji se za svaki sluèaj služe na zemlji.

XS
SM
MD
LG