Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040913/i/r3289459048.jpg">UN i više nevladinih organizacija poèele evakuaciju svojih radnika iz provincije Herat - 2004-09-13


Pakistanske vlasti tvrde da su od marta u tom podruèju likvidirale više od 150 terorista. Istovremeno – u okršajima u Avganistanskoj provinciji Zabul amerièki vojnici ubili su dvadeset dvoje pobunjenika. Provincija Zabul je inaèe sjedište otpora vladi u Kabulu. Ujedinjene nacije i još nekoliko nevladinih organizacija, iz bezbjenosnih razloga su privremeno povukle svoje osoblje iz grada Herata u Avganistanu, dan pošto su njihove prostorije bile na meti demonstranata – nezadovoljnih smjenom loklanog guvernera, Ismaila Kana. U nasilju koje je pratilo protest poginulo je najmanje sedam osoba. Situacija se smiririla tek pošto se smijenjeni guverner obratio nezadovoljnicima preko lokalne televizije.

Devetoro Turaka, optuženih da su kao pripadnici Al Kaidinine æelije – organizovali i iztvršili napade na britanski konzulat i sjedište HSBC Banke – danas su se prvi put pojavili pred sudijom. Tužilac je za pet izvršilaca napada, u kojima je poginula 61, a ranjeno više od 600 osoba zatražio smrtnu kaznu. Ukupno je optuženo èak 69 odoba, koje bi ukoliko tužilac dokaže navode iz optužnice, mogle da budu kažnjene zatvorom u trajanju od 4 do 22 i po godine.

Evropske vlade moraju uèiniti više da bi se zaustavila sve veæa netrepeljivost i rasna mržnja – najèešæe posledièno povezana sa teroristièkim napadima, upozoreno je sa ministarskog sastanka Organizacije za Evropsku bezbjednost i saradnju. Predsejdavajuæi OEBS-a, Bugarski šef diplomatije Solomon Pasi rekao je doslovno da evropske vlade ne smiju tolerisati netoleranciju, koja bi se mogla pretvoriti u nasilje. Na sastanku, na kojem se razgovara i o spreèavanju sve prisutnijeg antisemitiztma na Starom kontrinentu, bilo je rijeèi i o tome kako je globalni rat prtiov terorizma, u nekim zemljama uzrokovao nasilje i netoleranciju prema Muslimanima.

U raketnom napadu izraelskog vojnog helikoptera u Dženinu, na Zapadnoj Obali, poginula su tri pripadnika Brigada Muèenika Al Akse, ekstremnog krila palestinskog pokreta Fatah. Meðu ubijenima je i Mahmoud Abu Halifa, zamjenik lokalnog šefa te organizacije. Nakon napada, lider Brigada muèenika Al Akse za podruèje Dženina, Zakarija al Zubeidi, poèuèio je da da æe se osvetiti Izraelu za manje od 24 sata.

Izraelski ministar finansija Benjamin Netanjahu predložio je danas da se Izraelci na referendumu izjasne o planu premijera Arijela Šarona o uklanjanju jevrejskih naselja iz Pojasa Gaze. Netanjahuov poziv uslijedio je nakon što su protiv Šaronovog plana demonstrirale desetine hiljada jevrejskih naseljenika i njihovih istomišljenika. Plan Arijela Šarona inaèe podrazumijeva povlaèenje svih jevrejskih naselja iz Pojasa Gaze i dio naselja sa Zapande obale do karaja naredne godine.

Uragan Ivan æe, posle Kajmanskih ostrva, po svemu sudeæi pogoditi zapadni deo Kube, odakle je veæ evakuisano preko milion ljudi. Na Kajmanskim ostrvima – malom britanskom arhipelagu izmeðu Jamajke i Kube, poznatom i kao raj za of-šor bankarstvo - porušen veliki broj kuæa, putevi i aerodrom su poplavljeni, ali prema dosadašnjim podacima, ljudskih žrtava nije bilo. “Ivan" je do sada, pustošeæi karipski arhipelag - usmrtio više od 60 osoba. Rijeè je o jednom od najjaèih uragana na podruèju Meksièkog zaliva i Kariba. Meteorolozi smatraju da æe uragan danas kasno popodne pogoditi zapadni dio Kube, region u kojem se uzgaja duvan i koji je od kljuènog znaèaja za privredu zemlje. U Americi, prema meterološkim prognozama uragan bi trebalo da pogodi predio izmeðu istoène obale Floride i Nju Orliansa u Luizijani.

XS
SM
MD
LG