Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040909/capt.ny12709091913.al_qaida_tape_ny127.jpg">Kolin Pauel danas saopštio da vjeruje da je Osama Bin Laden još živ - 2004-09-10


Australijski premijer Džon Hauard izjavio je da postoji moguænost novog napada u Džakarti , sliènog juèerašnjem u u kojem je poginulo najmanje devet, a ranjeno oko 180 ljudi.

Indonežanska policija je objavila da je rasporedila dodatne snage u blizini zapadnih diplomatskih predstavništava. Odgovornost za juèerašnji bombaški napad, koji je prema policijskim izvještajima izveo jedan ili više bombaša samoubica, odgovornost je preuzela "Džema Islamija" - grupa povezana s teroristièkom mržom Al Qaida.

Tri godine poslije teroristièkih napada na Sjedinjene države, amerièki državni sekretar Kolin Pauel danas je saopštio da vjeruje da je Osama Bin Laden još živ, ali je rekao kako nema dokaza da bi potkrijepi tu tvrdnju. U intervjuu agenciji AP Pauel je ocijenio da je teroristièka mreža pokazala moguænost regrupisanja, ali je dodao da novi lideri Al Kaide nemaju sposobnost lidera koji su uklonjeni tokom operacija u Iraku i Avganistanu. Pauel je takoðe rekao da ne može biti izgovora za napade u tragediju i teroristièki napad u Beslanu, ali dodao kako æe Rusija morati da riješi probleme sa Èeèenijom. Vlasti u Moskvi moraju da djeluju snažno i direktno kako bi se zaštitili graðani, baš kao što smo to i mi u Americi uèinili, rekao je Pauel.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je saglasan sa osnivanjem skupštinske komisije koja æe istražiti tragediju u Sjevernoj Osetiji. "Svi smo zainteresirani za cjelovitu i objektivnu informaciju onoga što se dogaðalo u Beslanu" rekao je ruski predsjednik. Putin je ranije odbacivao moguænost javne istrage o naèinu na koji je riješena kriza talaca. Stotine Rusa demonstrirale su danas pred britanskom i amerièkom ambasadom u Moskvi tražeæi od Londona i Vašingtona da promijene politiku duplih standarda i da ruskim vlastima izruèe Aslana Mashadova i Iljada Ahmadova – èeèeneske lidere koji su u Americi i Britaniji dobili politièki azil. Ruske vlasti raspisale su njima dvojicom potjernice, obeæavši nagradu onima koji pomognu njihovo hapšenje.

Zvaniènici Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih država sastali su se danas u Tokiju, kako bi razmotrili moguænosti da se Sjeverna Koreja ubijedi da odustane od svojih nuklearnih ambicija. Pregovore je dodatno zakomplikovala juèerašnja objava Seula da sprovodi eksperimente sa plutonijiumom i uranijumom.

Razlike izmeðu stavova Sjedinjenih država i Evropske unije u vezi sa sankcionisanjem Teherana zbog nekontrolisanog nuklearnog programa, danas su ublažene, ali æe za ubjeðivanje Savjeta Bezbjednosti UN - da djeluje protiv Irana – biti potrebno još vremena, rekao je danas nakon višednevnog sastanku u Ženevi - zamjenik amerièkog državnog sekretara Džon Bolton. SAD i zemlje G8 nemaju suštinskih razlika u pogledu zaustavljanja iranskog programa razvoja nuklearnog oružja, rekao je Bolton.

Stanovnici južne Floride poèeli su da napuštaju svoje domove, evakuišu pošto su vlasti naredile evakuaciju usljed upozorenja da bi državu tokom vikenda mogao da pogodi uragan IVAN – mnogo razorniji od prethodna dva – Èarlija i Frensis - koja su tokom proteklog mjeseca odnijela 20-tak života i prièinila materijanu šetu vrijenu više milijardi dolara. na udaru Uragana "Ivan", nakon što je opustošio Grenadu, Barbados i druga karipska ostrva, danas æe biti Jamajka, a snažni uragan æe nastaviti da se kreæe prema Kubi i Floridi.

XS
SM
MD
LG