Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040909/capt.jak13709091054.indonesia_blast_jak137.jpg">Najmanje osam poginulih u bombaškom napadu u Jakarti  - 2004-09-09


Najmanje osam osoba je poginulo, a preko 100 ranjeno u jutrošnjoj eksploziji automobila bombe ispred ambasade Australije u Džakarti. Kako iz indonežanske prestonice javlja dopisnik Glasa Amerike, Tim Džonston, sumnja se da su napad izveli islamski militanti.

Nakon godinu dana relativnog mira, Indonežane je ponovo zadesio teroristièki bombaški napad, ovog puta ispred australijske ambasade u srcu Džakarte. Niko od osoblja ambasade nije teže povreðen. Svi poginuli su Indonežani, ukljuèujuæi tri policajca i jednog stražara ambasade. Veæina povreðenih su takoðe Indonežani, odnosno prolaznici koji su stradali od razbijenog stakla. Harold Krauè, australijski nauèni radnik, koji se nalazio u ambasadi u trenutku eksplozije kaže:

“Sreæom bio sam u zadnjem delu ambasade kada se èula eksplozija i potom osetio kako se zgrada trese. Ubrzo je svuda izbio dim, dok se u jednom delu ambasade tavanica urušila”.

Zgrada australijske ambasade, koja je nedavno bezbednosno pojaèana, nije mnogo stradala od napada. Meðutim, na okolnim zgradama svi prozori su polomljeni. Šef indonežanske policije, general Dai Bahtjar je izjavio da incident ima sve karakteristike napada Džema Islamije, organizacije koja je odgovorna za bombaške napade na Baliju 2002. i za prošlogodišnji napad na hotel Meriot u Džakarti. Nakon niza hapšenja u protekle dve godine Džema Islamija je znatno izgubila na snazi. No, voðstvo te organzacije, ukljujuæi samog voðu Azahari Husina nalaze se u begstvu. Indonežanska predsednica Megavati Sukarnoputri skratila je svoju posetu susednom Bruneju da bi lièno obišla mesto napada i u bolnici posetila povreðene civile. Sjedinjene Države, Australija i druge zapadne zemlje upozoravale su proteklih nekoliko nedelja na opasnost od novog napada u Indoneziji. Sjedinjene Države su prekjuèe izdale pojaèano upozorenje, apelujuæi na amerièke državljane u Indoneziji da izbegavaju zapadne hotele i popularna mesta na kojima se okupljaju stranci, kao što su restorani. Australija i Indonezija -- naroèito posle bombaških napada na Baliju pre dve godine -- tesno saraðuju na suzbijanju aktivnosti Džema Islamije. U napadima na Baliju pre dve godine, poginulo je 202, a ranjeno 88 australijskih turista.

XS
SM
MD
LG