Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://bcn.boulder.co.us/community/troop69/troop69_Lsvl_LaborDay_Parade-2_Sept2003.jpg">Amerikanci danas slave praznik Dan rada - 2004-09-06


Dan rada je ustanovila Amerièka vlada na zahtev radnièkog pokreta - u èast uspeha amerièkih radnika. On se obeležava u velikim gradovima, od kojih su neki centri velike industrije, ali isto tako i u varošicama širom Sjedinjenih Država. To je i dan odmora i porodiènih rituala.

Dan rada je i nezvanièni kraj leta. To je dakle dan na koji milioni Amerikanaca putuju na poslednji odmor u sezoni ili idu do obližnjih šoping centara na tradicionalne velike rasprodaje. Ove godine, Dan rada ima i politièku dimenziju. Nacionalna konvencija Republikanske stranke je upravo završena. Amerikanci æe za dva meseca birati novog predsednika. Predsednik se na Dan rada obièno obraæa velikim organizacijama rada. Prošle godine, prvog ponedeljka u septembru, predsednik Buš je govorio èlanovima Meðunarodne unije inženjera.

“Rešeni smo da svima koji imaju posao pomognemo da ga saèuvaju, a onima koji ga traže - da ga naðu. To je naša obaveza ovog Dana rada”, rekao je tada predsednik.

Amerièki glasaèi su meðutim sada brižni zbog slabog tržišta rada i ekonomije koja kaska. Demokratski kandidat Džon Keri takoðe pokušava da pridobije glasove radnika, koji bi mogli da budu presudni u neizvesnoj trci prema Beloj kuæi.

XS
SM
MD
LG