Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040905/i/r1433068576.jpg">Predsednik Buš vodio kampanju u državama Ohaju i Pensilvanji - 2004-09-05


Prema novoj anketi javnog mnjenja, koju je sproveo èasopis “Time”, predsednik ima prednost od 11 odsto u odnosu na demokratskog kandidata Džona Kerija.

Funkcioneri Bušove kampanje su optimistièni, ali i realistièni da dva meseca pre predsednièkih izbora, svašta može da se dogodi. Upitan o rezultatima nove ankete javnog mnjenja, predsednik je rekao “moram još mnogo toga da uradim”. On vodi intenzivnu kampanju posle Republikanske konvencije, nastojeæi da pridobije biraèe uglavnom u regionima u kojima je izgubio glasove pre èetiri godine. Radna mesta su važno politièko pitanje u Ohaju gde je nezaposlenost iznad nacionalnog proseka. Demokrate kažu da je predsednik odgovoran za gubitak radnih mesta podsticanjem amerièkim kompanija da zapošljavaju radnu snagu u inostranstvu, kao i usvajanjem poreskih olakšica, kojima se poveæava federalni deficit. Predsednik Buš je rekao biraèima u jednoj gimnaziji u Ohaju da æe demokratski kandidat, Džon Keri, naneti štetu ekonomiji poveæanjem poreza da bi obezbedio sredstva za nove vladine izdatke u visini od više od dva biliona dolara. Umesto toga, Buš je rekao da bi njegove rekordne poreske olakšice trebalo da postanu trajne.

“Uloga vlade je, prema mojoj proceni, da odredi prioritete, finansira te prioritete i omoguæi ljudima da zadrže što više novca, jer vi možete da potrošite vaš novac bolje nego što to može federalna vlada.”

Predsednik je rekao pristalicama da su amerièke snage uèinile svet bezbednijim svrgavanjem iraèkog lidera Sadama Huseina. On je naveo uprvao okonèanu talaèku krizu u Rusiji kao još jedan dokaz da se borba protiv terorizma mora nastaviti. Više od 300 osoba je poginulo, a 700 povredjeno, nakon oružanog sukoba izmedju ruskih snaga i naoružanih ekstremista, koji su zauzeli jednu školu. Buš je rekao da nasilje pokazuje da SAD moraju da izvedu teroriste pred lice pravde, pre nego što ponovo napadnu.

“Na televizijskim ekranima videli ste užase terorizma u Rusiji. Mogu samo da zamislim bol i tugu majki i oèeva ruske dece. Naše molitve su sa tim porodicama. Juèerašnji dan je muèan podsetnik o prirodi terorista sa kojima smo suoèeni. Iz tog razloga ova zemlja mora biti jaka, dosledna i nepopustljiva.”

Predsednik je rekao da Amerikanci vredno rade da bi odbranili svoju zemlju i obezbedili mir u svetu. On danas nastavlja kampanju u još jednoj važnoj državi - zapadnoj Virdžiniji.

XS
SM
MD
LG