Linkovi

Podignuta optužnica protiv osumnjièenog finansijera Hamasa - 2004-08-30


Protiv tri muškarca - Muhameda Hamida Halila Sale, Abdelihalima Hasana Abdelrazika Askara i Muse Muhameda Abu Marzuka je podignuta optužnica u vezi sa teroristièkom organizacijom Hamas. Amerièki Sekretar za pravosudje Džon Eškroft je izjavio da su njih trojica uèestvovala u petnaestogodišnjoj zaveri u Sjedinjenim Državama i inostranstvu u cilju finansiranja teroristièkih napada Hamasa na Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze.

”Pojedinci koji su imenovani u ovoj optužnici su navodno igrali znatnu ulogu u finansiranju i podržavanju medjunarodnog terorizma. Oni su navodno materijalno podržavali strane teroristièke ogranizacije, koristili slobode otvorenih društava kako bi negovali i finansirali teroristièke èinove.“ Muhamed Hamid Halil Salah i Abdelhalim Hasan Abdelrazik Askar su uhapseni. Treæi optuženi, Musa Muhamed Abu Marzuk je begunac koji živi u Damasku u Siriji. Jedan od glavnih sponzora medjunarodnog terorizma, Hamas je javno preuzeo odgovornost za angažovanje u samoubilaèkim bombaškim napadima na izraelsko vojno osoblje i civile kao i Amerikance i druge strane državljane u Izraelu i na Zapadnoj obali. Sekretar za pravosudje Eškroft je rekao da su optuženi koristili bankovne raèune u Sjedinjenim Državama da bi prali milione dolara Hamasa.

”Ucenjivaccke aktivnosti koje je Hamas navodno poccinio obuhvataju vissestruke narudzzbine ubistava, zavere o ubistvima, otmicu, sakachenje i povrede osoba u stranim zemljama, materijalnu podrssku terorizmu, otmicu talaca, i pranje novca. Osumnjièeni Sala je takodje optužen da je pružao materijalnu podršku - ukljuèujuæi novac i osoblje - jednoj teroristièkoj organizaciji“.

Pomenuta hapšenja su se odigrala nakon podizanja optužnice protiv Fondacije ”Sveta zemlja“ sa sedištem u Sjedinjenim Državama, koja je optužena za skrivanje svoje finansijske podrške Hamasu pod velom dobrovoljnih aktivnosti. Te optužbe šalju jasnu poruku, kaže Sekretar za pravosudje Aškroft: ”Nema razlike”, rekao je on, ”izmedju onih koji sprovode teroristièke napade i onih koji svesno finansiraju teroristièke napade. Sjedinjene Države æe osigurati da i teroristi i njihovi finansijeri budu izvedeni pred lice pravde“.

XS
SM
MD
LG