Linkovi

Godišnjica bombaškog napada na sedište  Ujedinjenih nacija u Iraku - 2004-08-30


Pre godinu dana, teroristi su izvršili bombaški napad na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu. U napadu su poginule 22 osobe, ukljuèujuæi najvišeg izaslanika svetske organizacije u Iraku, Serdja Vieire De Mela. Oko stotinu ljudi, Iraèana i osoblja UN-a je ranjeno. Na komemorativnoj službi u znak seæanja na pale žrtve, generalni sekretar UN-a Kofi Anan je rekao da Ujedinjene nacije neæe biti osujeæene u nastojanju da se ponovo izgradi Irak:

”Naša vera u mir nije pokolebana, naš oseæaj misije je netaknut i naš rad se nastavlja“.

Taj napad je naveo Ujedinjene nacije da povuku svoje osoblje iz Iraka, ali se Svetska organizacija sada vraæa tamo da pomogne u iraèkoj tranziciji ka demokratiji. Novi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Irak je Ašraf Hangirkazi iz Pakistana. On istièe da, mada bezbodnosna situacija još uvek brine svetsku organizaciju, on veruje da narod Iraka želi da politièka tranzicija uspe.:

”Oni veruju da Ujedinjene nacije igraju vitalnu ulogu pomoæi i u uspehu politièke tranzicije u kojoj ulog imaju svi gradjani Iraka.“ Veliki broj stvari se promenio u Iraku od bombaškog napada na sedište Ujedinjenih nacija. Iraèka infrastruktura se popravlja. Nova prelazna vlada je formirana 28 juna ove godine. Više od hiljadu Iraèana se ovog meseca okupilo iz krajeva širom zemlje radi uèešæa na nacionalnoj konferenciji i mirne debate o rešenjima za izazove sa kojima je suoèena ta nacija. Ujedinjene nacije i nezavisna iraèka izborna komisija su poèeli rad na izborima za tranzitnu nacionalnu skupštinu koji æe biti održani januara iduæe godine. Medjutim, teroristièka pretnja u Iraku je i dalje prisutna. Predsednik Džordž Buš kaže: ”Iraccki narod postiže postojani napredak ka slobodnom drusstvu“. ” Prelazna iraèka vlada i Amerikancima predvodjena koalicija” , kaže on , ”neæe dopustiti kriminalcima i ubicama da stanu na put demokratije u Iraku.“

XS
SM
MD
LG