Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040828/amdf678247.jpg">Izrael odluèno tvrdi da ne špijunira Sjedinjene Amerièke Države - 2004-08-29


Zvanièan izraelski odgovor na tvrdnju o špijuniranju je odluèno odbacivanje bilo kakve veze sa tim sluèajem. U noæas izdatom saopštenju kancelarije premijera Arijela Šarona, navodi se da vlada nije upoznata sa incidentom. Dodaje se da “Izrael ne zapošljava nikakve obaveštajce u Sjedinjenim Državama”.

Taj stav je dodatno objasnio Juval Štajnec, predsednik Odbora za inostrane i odbrambene poslove izraelskog Parlamenta, koji je rekao da je Izrael odluèio da prekine sve špijunske aktivnosti protiv Sjedinjenih Država posle hapšenja i kažnjavanja Džonatana Polarda, koji je uhvaæen u prenošenju tajnih informacija Izraelu pre 20 godina.

“Posle sluèaja sa Polardom, doneta je èvrsta i jasna odluka da se prekinu špijunske aktivnosti protiv Vlade Sjedinjenih Država ili u Sjedinjenim Državama, tako da sam stoprocenstno uveren da Izrael nije umešan u ovaj sluèaj.”

Hapšenje Džonatana Plarda 1985, bilo je diplomatska bomba èije se posledice oseæaju i danas. Polard, bivši mornarièki analitièar obaveštajnih podataka, postao je izraelski državljanin posle hapšenja, kažnjavanja i odlaska u zatvor zbog špijuniranja i nekoliko izraelskih vlada je bez uspeha vodilo kampanju za njegovo osloboðenje.

U ovom novom sluèaju, tvrdi se da je Lari Frenklin, službenik u Odeljenju za Bliski istok i južnu Aziju Sekretarijata za odbranu, dostavljao Izraelu informacije preko amerièkog Odbora za izraelske javne poslove, koji se bavi lobiranjem. Federalni istražni biro veæ jednu godinu istražuje tvrdnje da je Frenklin dostavljao osetljive informacije o Iranu u vreme kada politika administracije predsednika Buša još nije bila potpuno formulisana.

I Izrael i Sjedinjene Države brinu zbog iranskih nuklearnih sposobnosti. Izraelski mediji spekulišu o tome da je nedavna vežba u okviru koje su izraelskim graðanima davane pilule protiv nuklearnog ozraèenja, bila deo kampanje potkrepljivanja tvrdnje da Iran predstavlja sve veæu i neposredniju nuklearnu opasnost. Mediji u Izraelu su danas posvetili veliku pažnju istrazi koju vodi Federalni istražni biro. Izraelski radio je citirao neimenovane izvore iz vlade koji demantuju da bilo ko u Pentagonu špijunira u korist Izraela. Marvin Grenfel, profesor politièkih nauka na Hebrejskom univerzitetu, takoðe smatra da nije verovatno da bi Izrael reskirao da pokvari odnose sa najvažnijim saveznikom - špijunirajuæi tog saveznika.

“Rekao bih da Izrael posle afere Polard ne bi reskirao ništa slièno. Ovo je najverovatnije prenaduvano i to moguæe od strane nekih ljudi u Sjedinjenim Državama.”

Ovaj stav je izvuèen na prvu stranu današnjeg izdanja lista na engleskom jeziku “Džeruzalem post”. U prièi, tipiènoj za gotovo sve izraelske novine, navode se - kako se jednostavno tvrdi - “izvori” u Jerusalimu, koji tvrde da špijunske optužbe nisu ništa drugo do “interna amerièka politika”.

“To je amerièka politièka prièa, izborna prièa, prièa pred konvenciju da bi se klevetao i kritikovao predsednik Buš.

To nema nikakve veze sa nama”, navode se reèi jednog od tih “izvora”.

XS
SM
MD
LG