Linkovi

28. avgusta 1963. godine održan graðanski protest ”Marš na Vašington“ - 2004-08-27


28. avgusta 1963. godine, stotine hiljada ljudi okupile su se u Vašingtonu na graðanskom protestu pod imenom “Marš na Vašington“, koji je predvodio sveštenik Martin Luther King, Mlaði. Tokom dana, predstavnici uèesnika susreli su se sa èlanovima Kongresa i drugim liderima sa kojima su razgovarali o rasnoj diskriminaciji i tražili poštovanje graðanskih prava i jednake moguænosti za zapošljavanje. Na protestu su govorili borci za graðanska prava, a nastupili su i poznati pevaèi folk muzike. Meðutim, protest je poprimio oblik krstaškog pohoda kada je Martin Luther King na stepenicama spomenika Abrahamu Linkolnu održao govor koji je kasnije postao poznat pod imenom ”San“:

"Sanjao sam da æe jednog dana moje èetvoro dece živeti u narodu koji ih ne ceni po boji njihove kože, veæ po njihovom karakteru. To je moj san."

NARR: ”Marš na Vašington“ bio je podsticaj za voðe pokreta za graðanska prava i pomogao je da se predsednik Džon Kenedi ubedi da pomoæu federalne Vlade smanji rasne nepravde u SAD. U narednih nekoliko godina, amerièki Kongres je odobrio mnoštvo zakona kojim su regulisana ljudska prava, od kojih su neki imali dalekosežne posledice.

XS
SM
MD
LG