Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040825/s/r3946137540.jpg">Veliki ajatola Ali Al Sistani pozvao Iraèane da mu se pridruže u maršu na Nadžaf - 2004-08-25


Najuticajniji siitski vjerski lider u Iraku, veliki ajatola Ali Al Sistani pozvao je Iraèane da mu se sjutra pridruže u maršu iz Basre do Nadžafa, kako bi se spasila najveæa šiitska svetinja – džamija Imama Alije. Tu džamiju u starom dijelu Nadžafa, pobunjene pristalice radikalnog sveštenika Moktade Al Sadra veæ nedjeljama koriste kao utoèište i zaklon iz koga napadaju amerièke i iraèke vladine snage.

73-ogodišnji Veliki ajatola Al Sistani, vratio se u Irak preko Kuvajta, iz Londona, gdje je bio na lijeèenju problema sa srcem. Njegov povratak pozdravio je i premijer Ijad Alavi, a u Basri, gdje æe se odmarati do sjutra – skadiranjem podrške - doèekalo ga je više hiljada vjernika. Moktada Al Sadr je prije nekoliko dana najavljivao da æe sa svojom Mehdi Armijom napustiti džamiju i da æe kljuèeve predati Sistaniju, ali je potom promijenio mišljenje – i tako prekinuo višesatno primirje, dogovoreno radi pregovora.

Sukobi u Nadžafu od tada nisu prekinuti – a borbe u neposrednoj blizini džamije Imama Alije voðene su i veèeras. Nadžaf je danima u plamenu, veæi dio stranovništva napustio je grad, kojim naizmjenièno odjekuju eksplozije i pucnji iz automastskog oružja.

Amerièki helikopteri bombarduju stari dio grada u kojem, prema kazivanju oèevidaca - otpor šiitske Mehdi Armije slabi. Bolnièki izvori su saopštili da su u jutrošnjem bombardovanju najmanje tri osobe poginule.

Iraèke vladine snage, koje u obruèu drže Al Sadrove pristalice još nisu poèele odluèujuæu ofanzivu, a tokom dana – objavljeno je da su – uhapsile nekoliko bliskih saradnika Moktade Al Sadra.

Nasilje ne prestaje ni u drugim iraèkim gradovima. U obližnjoj Kufi, naoružani napadaè ubio je dvije i ranio pet osoba koje su se krenule da se pridruže maršu ka Nadžafu.

Bolnièki zvaniènici u Faludži saopštili su da su u amerièkom bombarodvanju pretpostavljenih pobunjenièkih položaja poginule najmanje 4 osobe. U bombardovanju do koga je došlo nešto poslije ponoæi ranjene su još 4 osobe.

U Bagdadu – granatirana je poljska ambasada, ali povrijeðenih u tom napadu nije bilo.

Esktremisti u Iraku zaprijetili su i da æe u roko od 72 sata pobiti dvoje turskih talaca ukoliko njihovi poslodavci ne napuste zemlju. Takoðe se oglasila i porodica otetog Italijanskog novinara Enca Baldonija, tražeæi od otmièara da ga puste. Baldonijeva kæerka je saopštila da je njen otac posveæen miru i da je u Irak otišao kako bi pomagao ljudima.

Nešto kasnije –islamska ekstremistièka grupa Ansar Al Suna objavila je da je u Iraku odsjekla glavu jednom amerièkom špijunu iz Centralne obavještajne agencije. Saopštenje i 5 fotografija svirepog ubistva – ekstremisti su postavili na svom veb sajtu. Autentiènost fotografija nije potvrðena, a amerièka obavještajna agencija odbila je da komentariše ovaj incident.

XS
SM
MD
LG