Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://troop509.org/aviationmb_files/image021.jpg"> Struènjaci u Americi pokušavaju da revitalizuju žiroplane i vrate ih u redovnu upotrebu - 2004-08-24


Svakog jutra na ovom malom aerodromu, lociranom zapadno od Finiksa u Arizoni, na pistu izlazi jedna misteriozna letilica.

Letilica koja je u vazduhu boravila samo 3 sata predstavlja izazov za probnog pilota.Kada motor poène da radi i sami se zapitate kako æe ovo èudo leteti. Lièi na helikopter sa avionskim propelerom, ali nema krila…

DŽIM MEJFILD, PROBNI PILOT:

«Letilica koja poseduje rotor bez pogona zvanièno se naziva žiroplan.»

Koncept žiroplana prisutan je veæ skoro ceo vek. Pogon potièe od propelera, a zadatak rotora je da se ponašao kao krilo, stim što je njegova rotacija – tokom leta- izazvana jedino kretanjem vazduha.

DŽIM MEJFILD, PROBNI PILOT

«Glavna prednost žiroplana je njegova jednostavnost. Nema prenosnog sistema koji nosi helikopter. Nema repnog rotora, niti prenosa za njega, niti još nekoliko stotina drugih delova koje ima helikopter.»

Pošto ima znatno manje pokretnih delova, žiroplan je upola jeftiniji za održavanje. Jedino tokom poletanja i to vrlo kratko rotor dobija pogon od motora, zahvaljujuæi èemu je vreme za polet jako kratko. Tokom 1920-ih i 30-ih žiroplani su bili jako popularni, pošto su mogli da poleæu i sleæu na krovove zgrada.

Na žalost, nisu mogli da lebde u mestu, što je dovelo do toga da skoro poptuno budu zapostavljeni uoèi II svetskog rata. Pošto je u to vreme vojska finansirala sve avio programe, nedostatak sposobnosti da stoje u mestu naveo je oružane snage da sva sredstva preusmere sa žiroplana na helikoptere.

SKOT TINESEND, PILOT

«Kao što vidite ne spuštamo se, ali smo dosta usporili. Na ovoj visini to je skoro kao da stojimo.»

Avionu koji se kreæe nisko i sporo može da se dogodi da ne stvara dovoljan pritisak na krilima, što æe ga odvesti u propadanje. A kada otkaže motor kod helikoptera, pilot ima jako malo vremena da letilicu prebaci u stanje takozvane auto-rotacije, odnosno da pokrene rotor kako bi mogao da sleti relativno bezbedno.

Što se tièe žiroplana, oni su uvek u stanju auto-rotacije, tako da bi u sluèaju otkazivanja motora sama letilica sletela skoro normalno, a od pilota se ne zahtevaju niakve posebne operacije. Ipak, timovi koji rade na razvoju savremenog žiroplana znaju da je pred njima izazov, pošto treba da ubede industriju da prihvati letilicu koja je do skora bila zaturena u nekoj vrsti avio-starinarnice.

XS
SM
MD
LG