Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040822/s/r1275372718.jpg">Četiri američka marinca poginula u iračkoj provinciji Al Anbar - 2004-08-22


Amerièka vojska saopštila je da su èetiri marinca poginula u iraèkoj provinciji Al Anbar. Trojica su prema tim navodima podlegla povredama zadobijenim u subotu, dok je èetvrti poginuo u nedjelju u saobreæajnoj nesreæi. Dvoje Iraèana je poginulo i najmaje èetvoro ranjeno u eksploziji bombe u Bakubi, severno od prestonice Bagdada.

Iraèka policija saopštila je da je reè o neuspelom pokušaju atentata na zamenika provincijskog guvernera Abasa al-Kadrana. Nema pouzdanihj informacija o tome da li je Al Kadran u tom napadu teže ranjen.

U Bagdadu je objavljeno da je jedan amerièki vojnik ubijen i da su dvojica ranjena, kada je njihov automobil pogoðen granatom. Kasno sinoæ, u bombaškom napadu u Hili, južno od Bagdada poginuo je jedan, a ranjena su šestorica poljskih vojnika.

U meðuvremenu, iraèki i amerièki inžinjeri danas su pustili u rad 28-magevatni generator kod grada Amara, koji bi kako je saopšteno, trebalo da servisira 84 hiljade domaæinstva na jugu Iraka.

Amerièki avioni jutros su ponovo bombardovali Nadžaf, nakon zastoja u pregovorima o predaji kontrole nad džamijom u centru tog iraèkog grada najuticajnijem šiitskom verskom vodji u Iraku, ajatoli Aliju al Sistaniju. Iraèka vlada objavila je da je, u meðuvremenu, u obližnjoj Kufi, u juèerašnjim okršajima ubijeno 40 pobunjenika.

Oslobođen oteti američki novinar

Saradnik šiitskog sveštenika Moktade Al Sadra objavio je da je oslobođen američki novinar Micah Garen, koga su al Sadove pobunjene pristalice otele prije više od nedjelju dana.

Vijest o Garenovom oslobađanju u Nasiriji, al Sadorv saradnik potvrdio je u telefonskom razgovoru za TV stanicu Al Džazira.

U međuvremenu, islamska militantna grupa Ansar Al Suna postavila je danas na svoju veb stranicu fotografije 12 otetetih nepalskih državljana, koje je potom prenijela i arapska televizijska stanica Al Džazira. Ekstremisti su saopštili da su Nepace oteli zbog njihove saradnje sa američkim snagama u Iraku. Agencija AP je objavila da su oteti - zaposleni u jordanskoj kompaniji koja ima ugovore sa američkom vojskom.

XS
SM
MD
LG