Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://arabic.cnn.com/2004/world/2/12/iran.nuclear/story.iran.nuclear.jpg~1053004299511650200.jpg">Iran odlaže puštanje u pogon svog prvog nuklearnog reaktora - 2004-08-22


Iranska vlada je prvobitno bila najavila da æe reaktor biti stavljen u pogon 2003. Meðutim, taj su datum do 2005. pomerili ruski struènjaci koji pomažu izgradnju iranskog prvog nuklearnog reaktora. Nekoliko zemlja, ukljuèujuæi Sjedinjene Države, optužiuju Teheran da, u stvari, razvija tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iranska vlada pak, insistira da je svrha pomenutog nuklearnog programa -- koji se, inaèe, razvija punih 20 godina -- proizvodnja struje. Po reèima iranskog eksperta Amala Hamada, koji predaje na Univerzitetu u Kairu, odlaganje datuma poèetka rada reaktora je pokušaj iranske vlade da ublaži meðunarodnu zabrinutost u vezi njenih nuklearnih ambicija.

“Meðunarodni pritisak na Iran i na njegove nuklearne partnere, Rusiju, Kinu, i Severnu Koreju ne može se zanemariti. Zbog tog pritiska je i došlo do odgoðanja isporuke nuklearnog goriva i potrebne tehnologije za poslednju fazu izgradnje reaktora”, kaže Hamada.

Zamenik šefa iranskog programa za atomsku energiju, Asadola Saburi priznaje da je odluka o odlaganju posledica, kako se izrazio, “stroge pažnje” koju Teheran poklanja meðunarodnim standardima. Meðutim, dodatni faktor je i neuspeli sporazum da se u Rusiju -- isporuèioca nuklearnog goriva za reaktor -- vraæa potrošeno gorivo, odnosno plutonijum koji može da se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

Amal Hamada takoðe smatra da je najnoviji iranski potez možda podstaknut i nagaðanjima o tome da bi Izrael možda pokušao da bombarduje iranska nuklearna postrojenja. Tel Aviv nije direktno zapretio napadom, ali je saopštio da neæe tolerisati da Iran poseduje nuklearno oružje.

“Oni pokušavaju da dobiju na vremenu time što saopštavaju da reaktor neæe proraditi pre 2006. Možda pokušavaju da ublaže pritisak, naroèito nakon nedavnih izraelskih pretnji. Možda žele da upute poruku meðunarodnoj zajednici da program još uvek nije razvijen, da nema razloga za zabrinutost, i da ostaje još godinu dana”, kaže Hamada.

Iran je, u meðuvremenu, saopštio da namerava da proizvodi sopstveno nuklearno gorivo. To je ujedno i najveæi razlog zabrinutosti onih zemalja koje sumnjaju da Iran razvija tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG