Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.epson.co.jp/e/newsroom/img/2004/040818_m.jpg">Epson konstruisao najmanjeg leteæeg robota na svetu - 2004-08-19


Japanska elektronska kompanija Seiko Epson, inaèe najpoznatija po satovima i kompjuterskim štampaèima, objavila je da je konstruisala najmanjeg leteæeg robota, teškog svega osam i po grama.

Epsonovi istraživaèi odavno se bave robotima pa je tako njihov prvi leteæi robot, nazvan Mesje (Monsieur), još 1993. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Najvažnije komponente svih ovih robota su dva ultratanka, ultrasonièna elektromotora, na istoj osovini, koji okreæu dve elise u suprotnim smerovima obrtanja. Druga važna komponenta, prvi put ugradjena u robota najnovije generacije, jeste daljinski kontrolor zasnovan na kompjuterskoj tehnologiji zvanoj Blutut (Bluetooth), kakva se koristi za bežiènu komunikaciju u mnogim savremenim džepnim kompjuterima. Novi Epsonov robot, nazvan Mikro FR2, zapanjujuæe je stabilan u letu, pa èak ima dovoljno snage da lebdi u mestu.

Povrh svega, robot ima i minijaturnu kameru koja može da, uz pomoæ Blutut tehnologije, šalje snimke u monitor na tlu. Ovaj mali robot može da ponese svega oko tri grama korsnog tereta i za sada je teško zamisliti neku praktiènu primenu. Èak i njegovi graditelji kažu da im je glavni cilj proširenje horizonta mikrorobotike iz dvodimenzionalnog u trodimenzionalni prostor. Slike, pa èak i kratak video, moæi æete da nadjete na adresi koja je na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG