Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040818/georgia_death_map.gif">Rusi se protive meðunarodnom angažmanu u Južnoj osetiji, Putin otkazao posjetu Gruziji - 2004-08-18


MOSKVA, RUSIJA

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov usprotivio se ideji o bilo kakvom meðunarodnom angažovanju u rešavanju krize u Južnoj Osetiji. Lavrov je to saopštio na konferenciji za novinare poslije sastanka sa kolegom iz Azerbejdžana Elmarom Mamedjadovom.

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili pozvao je sinoæ svjetske lidere da organizuju meðunarodnu konferenciju o statusu Južne Osetije, oblasti koja se bori za otcjepljenje od Gruzije. Ruski predsednik Vladimir Putin je pozvao obe strane da pokažu èvrstu predanost miru, a zbog njnovije eskalacije nasilja – u kojem su poginula najmanje tri gruzijska vojnika - odložio je najavljenu posjetu Gruziji.

BERLIN, NJEMAÈKA

U NATO-u se veæ razmatraju planovi i formacije novih, takozvanih snaga za brzo reagovanje, dok evropski lideri, poput njemaèkog kancelara Gerharda Šredera kažu da su planovi o povlaèenju amerièkih trupa iz zapadne evrope, raðeni u dogovoru saveznika u zapadnom vojnom savezu, i da najave Vašingtona u tom smislu ne predstavljaju nikakvo iznenaðenje. Kancelar Šreder je danas na konferenciji za novinare u Berlinu podvukao da se povlaèenje amerièkih vojnika iz baza u Njemaèkoj planira u konsultacijama sa njegovom vladom, i u skladu sa politikom stvaranja snaga za brzo reagovanje, koje bi trebalo efikasnije da odgovore na nove meðunarodne bezbjednosne izazove.

SARDINIJA, ITALIJA

Italijanski premijer Silvio Berluskoni neæe menjati svoje planove i nastaviche da letuje na svom imanju na Sardiniji, iako su jutros pronadjene i demontirane dve eksplozivne naprave u blizini njegove vile, u Porto Rotondu. Policija je reagovala na prijetnju ekstremne komunistièke grupe koja je najavila napad neposredno uoèi dolaska britanskog premijera Blera na Sardiniju.

RAFA, POJAS GAZE

Na Bliskom istoku, stotine Palestinaca prisustvovale su sahrani pet èlanova porodice jednog od zvaniènika palestinskog pokreta “Hamas” Ahmeda El Džabarija. Džabari je rano jutros preživio pokušaj atentata koji je izvela izraelska vojska.

RAMALA, ZAPADNA OBALA

U meðuvremenu, palestinski lider Jaser Arafat priznao je da je u radu palestinske uprave bilo grešaka i izrazio privrženost reformama. Arafat u obraæanju palestinskom parlamentu nije ništa konkretno obeæao, a njegovi kritièari – kao u Izraelu, tako i meðu palestincima objavili su da sumnjaju u Arafatovu riješenost, koju æe morati da dokaže djelima.

KABUL, AVGANISTAN

Zaraæene plemenske milicije u Avganistanu objavile su primirje kako bi se u miru obilježio državni Dan nezavisnosti. U sukobima paštunskog plemenskog voðe Amanule sa snagama lojalnim guverneru Herata Ismailu Kanu, poginule su najmanje 32 osobe. Predsjednik Karzai je u govoru na nacionalnoj televiziji pohvalio registraciju velikog broja biraèa za oktobarske predsjednièke izbore, ali je 14 od 17 njegovih izazivaèa danas najavilo da æe te izbore bojkotovati ukoliko Karzai odmah ne podnese ostavku.

KARAKAS, VENECUELA

Pošto je bivši amerièki predsjednik, u svojstvu posmatraèa najavio kontrolu prebrojanih glasova na referendumu na kojem je venecuelanski predsjednik Hugo Èavez dobio podršku veæine –opozicioni lider Nelson Rampersad danas je saopštio da se ponovnim prebrojavanjem glasova neæe razotkriti kraða koju je, po mišljenju opozicije, Èavezova vlast realizovala uz pomoæ mašina za glasanje elektronskim putem.

XS
SM
MD
LG