Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.cdnn.info/article/fly/airport_security_300180.jpg">Amerièki pooštreni sistem provere identiteta stranih posetilaca urodio plodom - 2004-08-18


Amerièke imigracione vlasti su od januara ove godine poèele da primenjuju novi vizni režim, nazvan Poseta Sjedinjenim Državama, koji predviða da se osobama sa amerièkim vizama proverava identitet putem specijalne biometrijske tehnologije.

Od tada je Ameriku posetilo šest miliona putnika, koji su u zemlju ušli preko 115 aerodroma i 14 morskih luka. Svaki od njih je pri ulasku fotografisan digitalnom kamerom i uzeti su mu otisci prstiju. Digitalna snimanja su u sklopu pooštrenih mera bezbednosti uvedenih nakon teroristièkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Pre uvoðenja nove tehnologije, identifikacija putnika -- odnosno provera da li se posetilac nalazi na listi osumnjièenih terorista, kriminalaca i drugih nepoželjih osoba -- iskljuèivo je obavljana uporeðivanjem imena i biografskih podataka posetilaca sa podacima na spiskovima nepoželjnih osoba.

Novi sistem je mnogo efikasniji u spreèavanju takvih osoba da neopaženo udju u Sjedinjene Države. Po reèima amerièkih funkcionera, sistem takoðe pomaže legalnim postiocima, jer u sluèaju da izgube svoja putna dokumenta niko drugi ne može da ih upotrebi.

Zamenik pomoænika državnog sekretara za konzularna pitanja, Dženis Džejkobs, kaže da program ne remeti ulazak legitimnih posetilaca:

“Naš glavni cilj je da na graniènim prelazima imamo bezbedan, brz i predvidljiv proces provere identiteta. Tome svakodnevno stremimo prilikom obrade zahteva za vize, u konzulatima, ili u radu imigracionih službenika na ulazu u zemlju. Taj proces je u svakodnevnoj bliskoj koordinaciji sa Sekretarijatom za unutrašnju bezbednosti. Uspostavili smo vrlo èvrsto partnerstvo i smatram da sistem koji smo uveli posle 11. septembra 2001. veoma dobro funkcioniše.”

Od 30. septembra ove godine, putnici iz zemalja kojima su ukinute vize, takoðe æe prilikom ulaska u Sjedinjene Države morati da budu fotografisani i davati otisak kažiprsta. Godišnje preko 13 miliona posetilaca iz tih zemalja ulaze u Sjedinjene Države, poslovno ili turistièki, samo sa pasošom i dobijaju pravo boravka do 90 dana. U toj grupi od 27 zemalja nalaze se mnoge evropske države, kao i Japan i Singapur.

XS
SM
MD
LG