Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040816/mdf658983.jpg">U nevolje zapali predsednik Venecuele Èavez odneo pobedu na referendumu - 2004-08-16


Pevajuæi sa svojim pristalicama stranaèku narodnu pesmu, predsednik Èavez se pojavio u èetiri i trideset ujutru na balkonu predsednièke palate Miraflores. On je pozdravio trijumfalno NE izreèeno na referendumu o njegovom opozivu kao pobedu za Venecuelu. Ali Èavez se u svom govoru takodje obratio onima koji su glasali za opoziv:

Èavez je rekao da poštuje pravo protivnika da razmišljaju drugaèije i izrazio nadu da æe mu se oni koji su glasali za opoziv pridružiti u proslavi rezultata ovog referenduma kao velikoj pobedi za naciju. On je takodje apelovao na svoje protivnike da slave rezultat referenduma kao odbacivanje nasilja i poraz ideje da se vlada menja državnim udarom.

Ugo Èavez je izašao na javnu scenu 1992. godine kad je poveo pokušaj puèa, dok je aprila 2002. uspeo da se održi na vlasti uprkos puèu protiv sopstvene vlade. U improvizovanom govoru, koji je trajao oko jedan sat, Èavez je kritikovao administraciju predsednika Buša, rekavši da je ova njegova pobeda na referendumu pala kao djule u sred Bele kuæe. On je dodao kako se nada da æe najveæa sila na svetu prihvatiti ovaj rezultat i ukazati poštovanje njegovoj vladi i narodu Venecuele. Èavez se pre nekoliko godina razišao sa Sjedinjenim Državama zbog bliske saradnje sa komunistièkim kubanskim liderom Fidelom Kastrom i zbog odbacivanja amerièke politièke i ekonomske strategije u Latinskoj Americi.

Šavezova pobeda æe verovatno stišati uznemirenost na medjunarodnom tržištu petroleja. Mnogi trgovci naftom su strahovali da bi pobeda opozicije dovela do novih politièkih nemira i moguæeg poremeæaja venecuelanskog vitalnog naftnog sektora. Venecuela je peti najveæi proizvodjaè i snabdevaè nafte na svetu sa oko 15 posto goriva korišæenog u Sjedinjenim Državama. Neki opozicioni lideri odbacuju ishod izbora, ustvrdivši da je bilo prevara, ali su referendum pratili predstavnici Organizacije amerièkih država i tim kojim rukovodi bivši amerièki predsednik Džimi Karter. Oni su utvrdili da nije bilo grešaka u procesu koji su pratili juèe. Referendum je rezultirao dvogodišnjim nastojanjem opozicionih grupa da zabace Šaveza, kojeg optužuju da je pogrešno rukovodio finansijama u zemlji i pokušavao da zavede socijalistièki sistem kubanskog stila u Venecueli.

XS
SM
MD
LG