Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040815/capt.sge.ajr39.150804134420.photo00.default-384x249.jpg">Teheranu je dato 48 sati da oslobodi zatvorenike - 2004-08-15


Otmièari u Iraku koji drže jednog iranskog diplomatu zapretili su da æe ga kazniti ukoliko Iran uskoro ne oslobodi 500 zatvorenika koji su uhvaæeni tokom iransko iraèkog rata koji je trajao od 1980 do 1988.godine.

Grupa koje sebe naziva Islamska armija otela je diplomatu ranije ovog meseca dok je putovao prema iraèkom gradu Karbali. U saopštenju otmièara koji je danas objavljeno, Teheranu je dato 48 sati da oslobodi zatvorenike. Agebcija Asosiejtred pres navodi da je tajzahtev upuæen u petak i da je nejasno da li ta grupa smatra da je krajnji rok prošao. Iran je saopštio da je poslednja grupa iraèkih zatvorenika puštena prošle godine, uoèi invazije na Irak.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Djuzepe Pisanu, izjavio je da Italija neæe biti uzdrmana nedavnim teroristièkim pretnjama i da je vlada odana njenim visokim merama bezbednosti.

Pisanu je novinarima u Rimu danas rekao da iako pretnje shvataju veoma izbiljno, Italijani su mirno reagovali i neæe menjati planove za uživanje tokom najvažnijeg letnjeg vikenda. Grupa koja tvrdi da je povezana sa Al Kaidom, brigada Abu Havs Al Masrija, u saopštenju na internetu poziva svoje pristalice da napadnu sve italijanse mete. Ta grupa navodi da se zalaže ta krvavi rat koji æe prodrmati tlo ispod svakog Italijana. Pretnje nisu potvrdjene iz nezavisnih izvora. Italija je odbila da povuèe vojnike iz Iraka uprkos upozorenjima te grupe da to uradi do 15. avgusta ili æe se suoèiti sa napadom.

Registracija za predsednièke izbore u Avganistanu je završena , dok se rivalske milicije bore u zapadnom delu zemlje.

Portparol Ujedinjenih nacija Manoel De Silva iztjavio je da je registrovano više od 9, 9 miliona avganistanaca koji æe moæi da glasaju 9. oktobra. On je dodao da je registarcija nastavlja do kraja dana ali samo u udaljenim oblastima. Ujedinjene Nacije su priznale pojedine neregularnosti, kao što višestruka i registracija maloletnih osoba, ali da veliki brj registrovanih pokazuje volju Avganistanaca da ostave za sobom godine nasilja. U medjuvremenu, Avganistanske trupe stigle su danas u zapadnu provinciju Herat, u kojoj se sukobljavaju rivalske milicije. A u provinciji Kandahar , Talibani su preuzeli odgovornost za ubistvo najmanje šest vladinih vojnika koji su spavali u policijskoj stanici.

XS
SM
MD
LG