Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.athens2004.com/gamestime/images/homepage/ceremony1_home.jpg">Prvi dan 28. Olimpijskih igara: Uspeh veslaèa i stonotenisera iz SCG - 2004-08-14


Olimpijci Srbije i Crne Gore zapoèeli su takmièenje na 28. Letnjim olimpijskim igrama sa promenljivim uspehom. Veslaèi Nikola Stojiæ i Mladen Stegiæ u dvojcu bez kormilara osvojili su drugo mesto u kvalifikacionoj trci i direktno se plasirali u polufinale, koje je na programu u sredu 18. avgusta. Uspešna je bila i stonoteniserka Silvija Erdelji, koja je za samo 15 minuta igre pobedila Tunižanku Nesrim Ben-Kahiju sa 4:0. Slièno je bilo i sa Aleksandrom Karakaševiæem, koji je identiènim rezultatom - 4:0 eliminisao Al-Hasrija iz saudijske Arabije.

Za razliku od njih, plivaè Mladen Tepavèeviæ nije uspeo da se plasira u polufinale trke na 100 metara prsno, strelac Andrija Zlatiæ propustio je finale u disciplini vazdušni pištolj za samo 4 kruga, dok biciklista Igor Steviæ nije završio drumsku trku. Fudbalska reprezentacija SCG doživela je i drugi debakl na olimpijskom turniru, ovog puta protiv selekcije Australije – 5:1. Ovim porazom izabranici Vladimira Petroviæa izgubili su sve šanse za plasman u èetvrtfinale.

Prvu zlatnu medalju na 28. lenjim olimpijskim igrama osvojila je Kineskinja Du Li Von u streljaštvu, u disciplini vazdušni pištolj. Džudista iz Japana Tadahiro Nomura ušao je u istoriju kao prvi takmièar u ovom sportu, koji je osvojio tri uzastopna olimpijska zlata, a plivaèka takmièenja poèela su u znaku Majkla Flepsa i Jana Torpa. Felps je na 400 metara mešovito osvojio zlato i oborio sopstveni svetski rekord, dok je Torp nekoliko minuta kasnije, u neizvesnom finišu pobedio zemljaka Grenta Heketa i osvojio zlato na 400 metara slobodno.

A Grèki olimpijski komitet saopštio je da je povukao iz tima atletske zvezde Kostadinosa Kenterisa i Katarinu Tanu. Olimpijski šampion na 200 metara i vicešampionka na 100 metara sa Igara u Sidneju, u ponedeljak æe morati da objasne disciplinskoj komisiji Medjunarodnog olimpijskog komiteta zašto su preskoèili obaveznu doping kontrolu i na osnovu toga æe èlanovi MOK-a doneti i definitivnu odluku hoæe li Kenteris i Tanu i definitivno biti udaljeni sa Igara.

XS
SM
MD
LG