Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://rds.yahoo.com/S=96062883/K=vodonik/v=2/SID=e/l=IVI/*-http://www.astronomija.co.yu/razno/hemija/h/h1.jpg">Vozila na vodoniène gorivne æelije - 2004-08-14


Sve skuplja nafta i sve veæa zabrinutost za prirodu nagoveštavaju promene u automobilskoj industriji. Prošle godine, predsednik Buš je obeæao novac iz federalne kase za razvoj ekološki èistih gorivnih æelija, koje bi smanjile zavisnost zemlje od nafte iz uvoza. Iako je veæ sagradjeno nekoliko prototipova takvih vozila, profesor Skot Samjuelson, iz Nacionalnog centra za istraživanje gorivnih æelija, u Irvinu, u Kaliforniji, kaže da ovi automobili još neko vreme neæe moæi da udju u masovnu upotrebu:

”Ako se to i dogodi, biæe to za najmanje deset, a verovatnije petnaest ili dvadeset godina.“

Vodonièna gorivna æelija proizvodi elektriènu energiju putem jednostavne hemijske reakcije izmedju vodinika iz rezervoara i kiseonika iz vazduha. Umesto ugljendioksida, iz izduvne cevi izlazi èista voda. Problem je u tome što proizvodnja vodonika sadašnjom tehnologijom troši energiju i zagadjuje okolinu, a proces je skuplji od proizvodnje benzina:

”Pitanje je da li možemo da proizvodimo vodonik efikasnije od benzina. Odgovor je negativan.“

Ljudi bi možda i bili spremni da plaæaju više za ekološki èisto gorivo. Medjutim, tehnologija gorivnih æelija ima i druge nerešene probleme. Najveæi je, prema profesoru Samjuelsonu, ogranièena kilometraža takvih vozila:

”Najveæi problem je tankovanje vodinika u vozilu - ne u smislu bezbednosti veæ u smislu kolièine. Klasièna vozila sa punim rezervoarom mogu da predju proseèno oko 500 kilometara, dok vodonièna mogu da predju upola manje.“

Još jedna teškoæa je što vozila sa gorivnim æelijama lošije vuku po hladnom vremenu. Zatim, tu je i problem prihvatanja od strane vozaèa. Da li æe se njima dopasti ponašanje i performanse novih vozila? Nil Harvi, funkcioner jedne kompanije koja ima nekoliko eksperimentalnih vodoniènih vozila marke Tojota, kaže da æe ih vozaèi voleti jer su tiša:

”Nema velike razlike u odnosu na benzinske automobile. Najveæa razlika je u nivou buke.“

Lusi Mensdorf je htela da proba jedno od takvo vozilo i kaže da je spremna da plati nešto više kako bi pomogla oèuvanje prirode. Ona spada u mlade vozaèe koje proizvodjaèi treba da ubede da æe vozila na vodonik ispuniti njihova oèekivanja:

”Auto je sjajan. Ima zvuk koji podseæa na svemirska istraživanja.“

Vozila sa vodoniènim gorivnim æelijama mogla bi da postanu vozila buduænosti, ako bude dovoljno politièke volje, kao i novca za dalja istraživanja.

XS
SM
MD
LG