Linkovi

Pomoæ gradjanima Dartufa - 2004-08-13


Predsednik Džordž Buš je potpisao zakon kojim se obezbedjuje devedeset pet miliona dolara pomoæi namenjene stanovnicima Darfura, u Zapadnom Sudanu. Sjedinjene Države su prethodno veæ dodelile više od sto èetrdeset miliona dolara tim nastojanjima. U napadima arapskih paravojnih snaga zvanih Džandžavid, koje podržava sudanska vlada, ubijeno je na hiljade crnih Sudanaca, u Darfuru. Posredno, ti napadi doprineli su smrti desetina hiljada drugih. Više od milion ljudi je raseljeno i izloženo riziku. Predsednik Buš je opisao situaciju u Darfuru kao ”surovu“.

”Nikakva pomoæ ne može da bude zamena za istinski, trajni mir,“ rekao je on. ”Vlada Sudana mora da obustavi nasilje paravojnih snaga Džandžavida i sve strane moraju da poštuju prekid vatre i dopuste slobodno kretanje humanitarnih radnika i zaliha“, rekao je amerièki predsednik.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se zahteva od sudanske vlade da preduzme momentalne korake za smirivanje situacije u Darfuru, zaštitu tamošnjih gradjana i razoružavanje paravojnih snaga Džandžavid. Sudanska vlada ima trideset dana da postupi u skladu sa tim zahtevom. Ukoliko to ne uèini, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan izrazio je nameru da razmotri preduzimanje daljih mera, ukljuèujuæi sankcije.

Medjunarodni pritisak æe se nastaviti dok Sudan ne reši situaciju u Darfuru na prihvatljiv naèin. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je rekao da “samo vlada Sudana može da okonèa nasilje“. Sudanaska vlada, rekao je on“ snosi odgovornost da se suoèi sa krizom, okonèa kršenje ljudskih prava i spasi živote svojih gradjana“. Kao što je državni sekretar Pauel rekao: ” Suviše nevinih života je veæ izgubljeno“.

XS
SM
MD
LG