Linkovi

Lekari bez granica napuštaju Avganistan - 2004-08-13


Lekari bez granica napuštaju Avganistan. Ta humanitarna organizacija, dobitnik Nobelove nagrade, saopštila je da završava svoj program u toj zemlji zbog bezbednosnih problema. Keni Gluk, zvaniènik Lekara bez granica, izjavio je da je odluka o napuštanju Avganistana bila teška. Pet pripadnika osoblja te organizacije ubijeno je u junu. Njihovi napadaèi još uvek nisu privedeni pravdi. Zamenik portparola amerièkog Državnog sekretarijata Adam Ereli izjavio je da se Sjedinjene Države nadaju da æe Lekari bez granica da preispitaju svoju odluku.

« Oni su tamo veæ dvadeset èetiri godine. Organizacija uživa širok medjunarodni ugled posebno zbog njene spremnosti da preuzme rizik i zrtvovanja da zaustavi ljudske patnje», rekao je Ereli, dodajuæi da namerni napadi na humanitarne radnike imaju za svrhu zaustavljanje razvoja Avganistana.

« Mi smo se obavezali, a mislim da se i medjunarodna zajednica obavezala da uspostavi bezbednost u Avganistanu. Uradili smo dosta posla kada je reè o osnivanju i obuci avganistanske policije i vojske. Jasno je da su tamo u pitanju akcije koje su za osudu i da su na meti humanitarni radnici, ali je ono što ti radnici rade veoma važno i mi se nadamo da æe oni naæi naèin da ostanu», rekao je Adam Ereli.

Prema njegovim reèima, Sjedinjene Države su rešene da ispune zadatke u Avganistanu.

« Tamo je uæinjeno mnogo. Veoma je važno pogledati samo cifre u procesu registracije. Sada imamo više od osam miliona registrovanih glasaèa, od kojih je 40% žena , za prve avganistanske predsednièke izbore. Bilo je izvesnog nasilja i ometanja, ali lekcija koja je nauèena iz toga je, da volja naroda neæe biti ometena», rekao je Ereli.

Borba protiv onih koji se trude da izazovu nestabilnost u Avganistanu vodiæe se još dugo vremena, rekao je avganistanski predsednik Hamid Karzai, istakavši da to neæe zaustaviti Avganistan u ostvarivanju onoga što želi da ostvari.

XS
SM
MD
LG