Linkovi

Bugarska ostaje dosledna - 2004-08-13


Otmièari u Iraku prete smræu desetinama talaca u toj zemlji. Nekoliko vlada je veæ popustilo pod zahtevima terorista. Znaèajan izuzetak predstavlja Bugarska, koja je obeæala da æe ostati dosledna uprkos èinjenici da su dva bugarska državaljanina oteta i ubijena. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel pohvalno se izrazio o odluci Bugarske:

“ Mi ne smemo popustiti suoèeni sa tekuæim izazovima. Ne smemo popusitit ili izgubiti strpljenje. Moramo ostati na putu zaštite slobode uprkos suèavanju sa opasnošæu,” rekao je pauel.

Bugarska je poslala u Irak jednu pešadijsku jedinicu od oko 500 vojnika opermljenu lakim oružjem. Ta jedinica je stacionirana u južnom iraèkom mestu Karbali, pod poljskom komandom. Bugarska je takodje uputila svoje vojnike u Avganistan. U jednom nedavnom intervjuu, pomoænik amerièkog državnog sekretara za politièke odnose, Mark Grosman, rekao je da je Bugarska “ jedna od važnijih saveznica koalicije, ali ne samo koalicije protiv terorizma u Iraku, veæ koalicije za odbranu svih vrednosti koje SAD i Bugarska dele.”

SAD ne pregovaraju sa teroristima i ne plaæaju otkup. Kao rezultat toga, manji broj Amerikanca je otiman širom sveta. Bugarska vlada je uputila jaku poruku islamskim ekstremistima, koja glasi da njihova taktika neæe pobediti. Zemlje koje su spremne da se odupru teroristima, preduzele su prvi korak u pravcu poraza terorizma. Druge èlanice SAD predvojdne koalicije zapretile su islamskim ekstremistima. Britanske, italijanske i poljske snage primile su upozorenja teroristièkih organizacija da æe biti mete napada. Medjutim, Bugarska, Britanija, Italija i Poljska odluèile su da istraju u Iraku, da poraze teroriste i donesu mir i bezbednost iraèkom narodu. Kao što je zamenik amerièkog državnog sekretara, Grosman, rekao ,“ ako ostanemo izolovani, biæemo pobedjeni. Medjutim, zajedno, mislim da možemo da pobedimo terorizam.”

XS
SM
MD
LG