Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040813/i/r4031794409.jpg">Protekle nedelje, Buš i Keri, vodili kampanju na jugozapadu i zapadu SAD - 2004-08-13


Obojica predsednièkih kandidata su se u svojim nastupima usredsredila na pitanja Iraka, ekonomije i zdravstvene zaštite.

Prilikom susreta sa pristalicama, predsednik Buš se usredsredio na okonèanje misije u Iraku i jaèanje amerièke ekonomije. On, medjutim, nije propuštao priliku da napadne svog suparnika, senatora Džona Kerija. Predsednik je kritkovao senatora Kerija zbog njegovog nagoveštaja da bi broj amerièkih trupa u Iraku mogao da bude znatno smanjen, rekavši da bi takav korak bio pogrešan.

«Naša misija neæe biti završena tako brzo, ukoliko neprijatelj misli da æemo povuæi znatan deo trupa u roku od šest meseci.»

Senator Keri je nastojao da privuèe neodluène biraèe u kljuènim državama amerièkog jugozapada - Nju Meksiku, Arizoni i Nevadi. Politièki analitièari navode da Keri pokušava da stekne prednost u odnosu na predsednika Buša na njegovom najjaèem adutu - ratu protiv terorizma. Keri je optužio predsednika Buša da je ishitreno poveo amerièki narod u rat bez plana za posleratni Irak.

«Ovo su opasna vremena - mi živimo u svetu koji se dramatièno promenio u udnosu na onaj od pre èetiri godine i zaslužujemo vodjstvo koje æe amerièkom narodu reæi istinu i pomnoæi Americi da ponovo postane svetski lider.»

Senator Keri je rekao da bi glasao za ovlašæenje predsedniku Bušu da upotrebi silu u Iraku i da je znao da tamo nema oružja za masovno uništenje i da ne postoji bliska veza sa Al Kaidom. Predsednik Buš je reagovao na tu izjavu tako što je senatora Kerija opisao kao neodluènog - zbog promena u njegovim stavovima o ratu u Iraku.

«On se sada složio sa mnom da je bilo ispravno krenuti na Irak. Pošto je nekoliko meseci dovodio u pitanje moje motive, pa èak i moj kredibilitet, senator Keri se sada slaže sa mnom da bi, znajuæi ono što nam je danas poznato, ipak glasao da idemo u Irak i svrgnemo Sadama Huseina. Hteo bih da mu se zahvalim što je to najzad razjasnio.»

Politièki analitièari kažu da izborni štabovi oba kandidata veruju da æe izbori biti odluèeni na pitanju rata u Iraku. Ankete javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci podeljeni oko toga da li je bilo ispravno krenuti u rat sa Irakom. Štab Džona Kerija ukazuje da napadi na senatora iz Masaèusetsa imaju za cilj da se izbegne rasprava o neuspeoj politici predsednika Buša u Iraku. Analitièar Stiven Kal smatra da bi senator Keri trebalo da izbegava da daje složene odgovore na kritike predsednika Buša.

«Postoji opasnost da u tom sluèaju Keri ostavi utisak preterane kompleksnosti tako da se ne može prepoznati njegova poruka, ili pravac kojim bi želeo da krene.»

Tokom svojih nastupa, u Nevadi, senator Keri je zaobišao pitanje rata u Iraku i umesto toga nastojao da pridobije podršku starijih biraèa. On je kritikovao odluku predsednika Buša da ne dozvoli uvoz jevtinijih lekova iz Kanade što bi doprinelo da se znatno smanje izdaci starijih gradjana za lekove.

«To nije fer konkurencija, to je monopol koji je uveo Džordž Buš sa svojim prijateljima. I to vas košta puno novca.»

Izborni štab predsednika Buša reagovao je optuživši senatora Kerija da je pokrenuo kampanju dezinformacije kako bi zbunio i zaplašio starije biraèe. Predsednik Buš i Džon Keri danas završavaju svoje turneje po državama amerièkog jugozapada i zapada u Oregonu, na obali Pacifika.

XS
SM
MD
LG