Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040810/i/r2607230272.jpg">Palestinska komisija optužuje Arafata za neuspjehe u zavoðenju reda i zakona u Pojasu Gaze - 2004-08-10


RAMALA, ZAPADNA OBALA

Komisija je objavila izveštaj nakon jednomeseène istrage, tokom koje je razgovarala sa više desetina ljudi, od premijera Kureje do komandanata bezbednosnih snaga i aktivista glavne frakcije Fatah iz celog pojasa Gaze.

U njihovim otvorenim svedoèenjima optužuje se palestinsko rukovodstvo da nije uspelo da izgradi državne institucije i da je umesto zakona koristilo lojalne rodbinske veze u nastojanjima da suzbije aktivnost naoružanih frakcija koje su se otele kontroli. Petoèlana komisija bila je sastavljena kako od lojalnih Arafatovih pristalica tako i od onih koji se zalazu za reformu palestinske uprave. U istom izveštaju se navodi da krivicu za neuspeh snaga bezbednosti u obnovi reda i zakona treba pripisati, kako je reèeno, ” potpunom nedostatku jasne politièke odluke” i nedostatku definicije uloge bezbednosnih snaga ”i kratkoroèno i dugoroèno.”

U istom izveštaju se apeluje na palestinskog predsednika Jasera Arfata i premijera Kureiju da zakonskim putem definišu ulogu bezbednosnih snaga i da izdaju predsednièke naloge na osnovu kojih mogu da operišu dok se zakoni ne usvoje.

U izveštaju se oštro kritikuje Savet za nacionalnu bezbednost, na èijem èelu se nalazi Arafat, zbog neuspostavljanja bezbednosne strategije. Istim izveštajem se apeluje na palestinskog lidera ” da upotrebi svoj uticaj i izda neposredne naloge da se okonèaju opasne aktivnosti nekih komnadanta i osoblja oružanih snaga bezbednosti u pojasu Gaze, koje zastrašuju narod, stvaraju haos i prièinjavaju štetu glavnim interesima palestinskog naroda.”

U zakljuècima istrage se takodje pozivaju Palestinci da okonèaju raketne napade na Izrael i otvaranje vatre iz palestinskih kuæa. Komisija kaže da takve akcije ne služe interesima palestinskog naroda.

KOLOMBO, ŠRI LANKA

Sjedinjene Države su, zbog teroristièke prijetnje zatvorile ambasadu u prestonici Šri Lanke, Kolombu. Amerièki zvaniènici navode da je i osoblje ambasade i obližnjeg kulturnog centra evakuisano iz strogo èuvanog kompleksa, pošto je diplomatsko predstavništvo primilo pismo koje je sadržavalo neidentifikovani bijeli prah. Strah od napada antraksom uzrokovao je potpuno zatvaranje ambasade, a amerièki funkcioneri nisu saoštili kada æe predstavništvo u Kolombu biti ponovo otvoreno.

ISTANBUL, TURSKA

Islamska ekstremistièka organizacija Abu Hafs Al Masri preuzela je odgovornost za simultane bombaške napade na dva manja hotela i naftnu kompaniju u Istanbulu, u kojima su poginule dvije, dok je deset osoba ranjeno. Islamski ekstremisti u saopštenju koje je objavljeno na internetu, prijete novim napadima protiv evropskih država koje su - kako se navodi - odbile ponudu Osame bin Ladena za primirjem.

HAMBURG, NJEMAÈKA

U Hamburgu je, u meðuvremenu, poèelo ponovljeno suðenje Marokanacu Muniru el-Motasadekuu, koji je optužen da je pružao logistièku podršku trojici pripadnika Al-Kaide koji su - kako se vjeruje - uèestvovali u napadima na Sjedinjene Drzave 11. septembra 2001. U prvostepenom postupku marokanac je osuðen na 15 godina zatvora. Reviziju procesa naložio je njemaèki Vrhovni sud uz obrazloženje da na prošlogodišnjem suðenju nije svjedoèio kljuèni svjedok, državljanin Jemena koji se nalazi u zatvoru u Sjedinjenim Državama.

BERLIN, NJEMAÈKA

U Njemaèkoj je dans saopšteno i da je Libija pristala da plati 35 miliona dolara odštete za bombaški napad na diskoteku u zapadnom diojelu berlina 1986, kada su poginule tri osobe. Taj napad je predmet sudskog spora u Americi, a vlasti u Berlinu su objavile da æe najavljeno obešteæenje otvoriti vrata za službenu posjetu kancelara Šredera Tripoliju.

ISLAMABAD, PAKISTAN

U Islamabadu je poèeo drugi krug konsultacija zvaniènika Indije i Pakistana, o borbi protiv terorizma i narko-mafije. U konsultacijama se, kako je najavljeno, priprema teren za susret šefova diplomatija dvije zemlje, na kome bi trebalo da se dogovori okvirno rešenje problema u spornoj, pograniènoj oblasti Kašmiru. Danas je najavljeno i da bi na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku, moglo da doðe do susreta pakistanskog predsjednika Mušarafa sa premijerom Indije Singom.

KABUL, AVGANISTAN

Izborna komisija u Avganistanu verifikovala je danas listu kandidata za predsjednièke izbore 9. oktobra, na osnovu koje æe aktuelni šef državi Hamid Karzai imati èak 17 izazivaèa. Meðu njima je i njegov glavni rival, bivši ministar obrazovanja Junus Kanuni, ministar odbrane Mohamed Fahim i šef diplomatije Abdula Abdula. Meðu kandidatima je i nekoliko avhganistanskih, ratnih plemenskih voða. Parlamentarni izbori u Avganitanu odloženi su za april.

XS
SM
MD
LG